Arvoisa puhemies! Ensinnäkin valiokunnan puheenjohtajana kiitän kaikkia asiantuntijoita, jotka todella pikaisella vauhdilla perehtyivät aineistoon ja antoivat lausunnot ja olivat valmiina ja käytettävissä kuulemisiin, joita suoritimme nyt poikkeuksellisesti etäkuulemisina, ja kiitän tietysti meidän valiokuntaneuvoksia ja valiokunnan jäseniä siitä työstä, jota jokainen iltamyöhään tämän asian eteen teki. Lakivaliokunta kuuli myös puolueita, koska niitä ei oltu lainvalmistelussa kuultu, ja tästä syystä täällä on muutama maininta koskien erityisesti puolueita.
Todellakin tämä on poikkeuslaki, joka on voimassa 30.9. saakka, ja tällä helpotetaan ja nyt todella säädellään se tilanne, että kevätkokoukset voidaan siirtää sinne 30.9. saakka. Tässä mahdollistetaan myös se, että yhdistyksen kokouksissa voi käyttää asiamiestä, vaikka säännöissä sitä ei sallittaisi, ja myöskin se, että etäosallistuminen etälaitteilla on mahdollista, vaikka säännöissä sitä ei mahdollistettaisi.
Palautetta tuli siitä, miksi tämä ei ole vuoden loppuun saakka, että olisi ollut kiva yhdistää sitten kevät- ja syyskokous. Tässä vaiheessa valmistelussa ministeriö ja asiantuntijatkin pohtivat sitä ongelmatiikkaa, että voi olla sellaisia vaikutuksia, joita ei ole pystytty arvioimaan. Meille annettiin ministeriöstä lupaus siitä, että arvioidaan tätä tarvetta ja tuodaan sitten mahdollisesti jatkoesitys riittävän ajoissa, jos näin tapahtuu. Toisaalta se on hyvä, että nyt otetaan vain epidemian aikainen ja ehkä ennakoitavissa oleva aikaikkuna, jonka jälkeen arvioidaan kesän korvilla, onko tässä jatkotarvetta, ettei tule tehtyä semmoista lainsäädäntöä, että siellä unohtuu joitakin arvioita, joita ei tässä kiireessä ole voitu missään olosuhteissa tehdä.
Sitten vielä tästä etäosallistumisesta. Valiokunta muistutti siitä, että joillakin henkilöillä saattaa olla tarve käyttää tämmöistä teknistä digiavustajaa. Sitä nyt ei tietenkään voi sanoa, että näin saisi toimia tai sallia, mutta semmoista voi tapahtua, koska se on käytännön realiteetti, että me emme eduskunnassa voi mennä ilmoittamaan, että saa käyttää keitä tahansa ihmisiä siinä ympärillä. Mutta on hyvä huomioida se, että ihmiset voivat tarvita apua laitteiden käyttöön, ja tästä syystä sitten yhdistyksen hallituksen on annettava selkeät ohjeet siitä, miten tässä menetellään.
Yksi asia, mikä tänne lisättiin puolueiden kuulemisen perusteella, on se, että yhdistyksen hallitus voi edellyttää, että puoluekokouksessa asiamiehen on oltava puolueen perustajajärjestön jäsen. Tässä oikeastaan itse vitsinomaisesti sanoinkin, että minä en esimerkiksi voi kerätä sitten valtakirjoja ja saapua vaikka keskustan tai vihreiden puoluekokouksen, ellei sitten puolueen hallitus halua välttämättä minua sinne tekemään esityksiä puolueen puolesta.
Ja lisäksi vielä yhtenä huomiona annettiin ministeriölle ohje lakivaliokunnasta, että pitää katsoa, mitä muita säädöstarpeita on, koska esimerkiksi rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat eivät kaikilta osin ole nyt tässä mukana, ja tähän esitykseen se ei ehtinyt. Tämä tosiaan koskee satojatuhansia yhdistyksiä. Tiedottaminen on äärimmäisen tärkeää: siellä on kuitenkin hyvin paljon ihmisiä, jotka ihan työnsä ohella hoitavat näitä yhdistysasioita, ja silloin tiedottamisen pitää olla heille selkeää. Tästä ministeriölle pallo.