Viimeksi julkaistu 5.6.2021 14.22

Pöytäkirjan asiakohta PTK 63/2018 vp Täysistunto Torstai 7.6.2018 klo 16.05—18.28

2.8. Suullinen kysymys Italian tilanteesta (Pia Kauma kok)

Suullinen kysymysSKT 95/2018 vp
Suullinen kyselytunti
Puhemies Paula Risikko
:

Kahdella ryhmällä on vielä kysymys kysymättä, ja ne ovat samaan aiheeseen liittyviä. Kokoomuksen eduskuntaryhmä, edustaja Kauma. 

Keskustelu
16.56 
Pia Kauma kok :

Arvoisa puhemies! Palaisin vielä hetkeksi tuohon Italian tilanteeseen, joka on mielestäni aika huolestuttava. Vaikka maahan on erilaisten mutkien kautta saatu nyt hallitus aikaan, on edelleen monia kysymysmerkkejä, eniten toki talouden puitteissa mutta myös muuten. Uusi pääministeri on muun muassa todennut, että hän haluaa lähentää suhteita Venäjään ja uudistaa pakotejärjestelmää. Kysyisin nyt pääministeriltä: uskotteko tämän Venäjän pakotekysymyksen tulevan keskusteluun vielä Euroopan unionissa, ja jos näin käy, niin miten arvelette muiden maiden tähän suhtautuvan? 

16.57 
Pääministeri Juha Sipilä 
(vastauspuheenvuoro)
:

Arvoisa puhemies! Tuo Italian tilanne on ollut pitkään hyvin epävakaa, ja sieltä on tullut viestejä, joista tietenkin selviää vasta tässä matkan varrella, mitä kaikkea ne tulevat sisältämään.  

Näistä Venäjä-pakotteista me käymme puolen vuoden välein keskusteluja, ja siinä yhteydessä kyllä on aikaisemminkin Italiasta tullut puheenvuoroja, joissa kysytään, toimiiko tämä pakotejärjestelmä, ja hyvä meidän onkin kysyä sitä määrävälein. Mutta en ole nähnyt mitään lipeämistä tässä yhteisessä EU-rintamassa koskien pakotteita. Lähdemme kaikki siitä, että Minskin sopimuksen eteneminen on ehtona sille, että sitten pakotteista voidaan keskustella toiseen suuntaan.  

Kysymyksen käsittely päättyi.