Arvoisa rouva puhemies! YK:n päätöslauselma on harvoin niin tiukka, että se vaikuttaa suoraan kansalliseen lainsäädäntöön, mutta nyt tässä kohtaa ollaan tilanteessa, jossa YK:n päätöslauselma on se terrorisminvastainen toiminta. Ja kuten tässä on todettu, niin jo aikaisemmin on tehty useita eri lakimuutoksia niin, että terrorismin torjuntaan saataisiin panostettua, ja erityisesti se on liittynyt tähän koulutukseen mutta myöskin rahoitukseen, johonka tulee myöskin tässä kohtaa lisää säädöksiä.
Meillä on kuitenkin tässä muutamia kysymyksiä, ja toivon, että hallintovaliokunta — jossa saan olla lausuntojen antajana — mutta myöskin lakivaliokunta sitten ottavat huomioon ja rajaavat tarkkarajaisesti, miten tämä suunnittelu tulee todentaa, milloin voidaan ajatella, että se täyttää tämän rikoslain ehdot, että suunnittelu on käynnissä.
Toinen kysymys on, jos ihmisillä on tuttavia ympäri maapalloa ja jos suomalainen lähtee jonnekin muualle, mitenkä nämä yhteydet huomioidaan siellä, vai onko epäilys, jos minä menen vaikka ystäviäni tapaamaan johonkin maahan, jossa on ehkä enemmän terrorismiuhkaa, että minut voidaan luokitella sitten siinä kohtaa epäilyttäväksi henkilöksi. Mitenkä matkustusasiat, ‑tiedot — koska kyllä tällä hetkellä meillä on tiedossa, että lentomatkustamisen kohdalla EU:n kanssa puhutaan kaiken aikaa siitä, ovatko ne matkustajatiedot viranomaisilla käytössä, mutta jos menee tuosta Eurooppaan päin vaikka Tallinnaan laivalla, niin kukaan ei oikeasti tiedä, minnekä se ihminen on siitä eteenpäin mennessään matkustanut. Jotenka tämä on minun mielestäni yksi kysymysmerkki siellä, että miten ihmeessä voidaan sitten todentaa se, että ihminen on siellä mennyt.
Vierastaistelijat on kolmas iso kysymysmerkki, elikkä jos ja kun tämä ei kosketa niitä ihmisiä, joittenka kotipaikka on Suomi, (Puhemies koputtaa) niin kun he ovat käyneet kouluttautumassa siellä jossain Syyriassa ja tulevat takaisin, niin tämä laki ei heitä kosketa, ja se on kyllä kummallisen oloista.