Pöytäkirjan asiakohta
PTK
68
2019 vp
Täysistunto
Torstai 21.11.2019 klo 16.00—21.40
2.7
Suullinen kysymys tasa-arvon edistämisestä perhevapaauudistuksen yhteydessä (Noora Koponen vihr)
Suullinen kysymys
SKT 66/2019 vp
Suullinen kyselytunti
Puhemies Matti Vanhanen
Seuraavat kysymykset myönnän vielä edustaja Noora Koposelle ja edustaja Strandille. — Edustaja Koponen. 
Keskustelu
16.58
Noora
Koponen
vihr
Arvoisa puhemies! Naisen euro on edelleen 84 senttiä. Naiset käyttävät vanhempainvapaista yli 95 prosenttia. Naisten eläkkeet ovat keskimäärin viidenneksen matalampia kuin miesten. Kun keskituloinen nainen on lapsen kanssa kotihoidon tuella kolme vuotta, hänen tuleva eläkkeensä heikentyy 50 eurolla kuussa. Nämä luvut eivät kuvasta tasa-arvoista hyvinvointiyhteiskuntaa. Nämä luvut ovat kuitenkin todellisuutta juuri nyt. Väestöliiton perhebarometristä käy ilmi, että taloudellinen epävarmuus sekä perheen ja työn yhteensovittaminen ovat merkittäviä syitä, miksi lapsia ei hankita.  
Tämä hallitus on sitoutunut toteuttamaan perhevapaauudistuksen, jossa naisen työmarkkina-asema vahvistuu ja hoitovastuu jakautuu perheissä tasaisesti molempien vanhempien kesken. Hallitusohjelman mukaisesti Suomi tähtää tasa-arvon kärkimaaksi. Kysynkin teiltä, ministeri Pekonen: miten hallitus aikoo konkreettisesti edistää tasa-arvoa perhevapaauudistuksen yhteydessä? 
16.59
Sosiaali- ja terveysministeri
Aino-Kaisa
Pekonen
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Edustaja Noora Koponen otti tässä hyvin esille sen, että perhevapaat eivät todellakaan jakaudu perheissä tällä hetkellä tasan. Meidän tavoitteenamme on kunnianhimoinen uudistus, jossa nimenomaan lisätään tasa-arvoa perheissä mutta myös työelämässä, jotta voimme tulevaisuudessa kuroa umpeen tätä palkkakehitystä, jonka edustaja Koponen nosti myös esiin. Perhevapaauudistus on edelleen vielä valmistelussa, ja toivon, että pääsemme hallituksessa siinä nopeasti eteenpäin, niin että pääsen sitä kaikille täällä esittelemään. On selvää, että meidän pitää tehdä perhevapaauudistukseen kiintiöitä, jaksoja, joissa sekä isät että äidit ottavat entistä enemmän vastuuta perhevapaistaan. Juuri viime viikolla Kela julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan vanhempainpäivärahaa saaneiden isien määrä väheni viime vuosiin verrattuna. Sen takia mielestäni on erittäin tärkeää, [Puhemies koputtaa] että tämä hallitus kiinnittää tähän nyt huomiota. 
Kysymyksen käsittely päättyi. 
Viimeksi julkaistu 13.1.2020 11.06