Pöytäkirjan asiakohta
PTK
72
2019 vp
Täysistunto
Torstai 28.11.2019 klo 16.00—19.07
4.3
Suullinen kysymys valtion omistajaohjauksesta (Harry Harkimo liik)
Suullinen kysymys
SKT 70/2019 vp
Suullinen kyselytunti
Ensimmäinen varapuhemies Tuula Haatainen
Edustaja Harkimo. 
Keskustelu
16.56
Harry
Harkimo
liik
Arvoisa rouva puhemies! Ensin osanottoni kansanedustaja Maarit Feldt-Rannan poismenon johdosta. 
Viime hallituskaudella kuultiin kymmeniä, jos ei satoja, kertoja, että asiat on huonosti valmisteltu. Sen takia ministereille hankittiin uusia avustajia. Tällä hetkellä teillä, ministeri Paatero, on valtiosihteeri Valtteri Aaltonen, joka on oikeustieteiden lakimies; Lauri Finér, joka on veropoliittinen osaaja; Minna Salminen, joka on JHL:n neuvottelija ja laajasti eri ay-liikkeiden tehtävissä ollut; teillä on Paavali Kukkonen, joka vastasi omistajaohjauksesta, ja omistajaohjausyksikössä on 15 ihmistä, kaksi semmoista, [Eduskunnasta: Oho!] jotka vastaavat Postista. Kuitenkin te olette saaneet aikaiseksi tämmöisen sotkun, ja yhtä päivämäärää ei ole löydetty näistä papereista. Miten on mahdollista? Mitä nämä avustajat ja nämä muut ihmiset tekevät siellä, [Naurua] kun eivät avusta teitä ihan selvästi? [Puhemies koputtaa]  
Toinen juttu on se, mitä myös pääministeri Rinteeltä kysyisin: onko tämä omistajaohjausministerin tehtävä semmoinen, joka hoidetaan vasemmalla kädellä? Siinä on 66 yritystä ja [Puhemies: Aika!] 52 000 ihmistä — eikö se vaatisi vähän tehokkaampaa hoitoa? 
16.57
Kunta- ja omistajaohjausministeri
Sirpa
Paatero
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa rouva puhemies! Juuri niin kuin edustaja Harkimo totesi, yhtiöitä on varsin paljon. [Timo Heinonen: Myös avustajia!] 66 on se kokonaismäärä, joista siis noin puolet on siellä omistajaohjausyksikön sisällä ja muissa ministeriöissä sitten osa. 
Tehtävät, jotka kuuluvat ministerille, ovat ensisijaisesti sen periaatepäätöksen, elikkä sen koko linjauksen, tekeminen, mitä tämä hallitus haluaa omistajaohjaukselta ja yhtiöiltä. Toinen iso tehtävä on tietysti sitten määrittää näitten linjausten lisäksi näitten yhtiöiden hallitukset. Nyt tässä ensimmäisen puolen vuoden aikana emme ole siis vielä ehtineet saamaan valmiiksi sitä periaatelinjausta — edellisellä kaudella taisi mennä vielä kauemmin aikaa — ja toisaalta on tainnut muutamaan yhtiöön tulla muutamia vaihdoksia yhtiöiden hallituksen jäseniin. [Puhemies koputtaa] Mutta se on se ensimmäinen ja suurin keino, millä vaikuttaa näihin yhtiöihin. 
16.59
Anna-Kaisa
Ikonen
kok
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Todellakin on hyvä, että sopu on löytynyt, mutta kyllä tähän vyyhteen on liittynyt paljon huolenaiheita: ihan se, miten Suomi on saanut kärsiä tästä tilanteesta nyt viime viikkoina, minkälaista tietoa on annettu eduskunnalle, mikä hallituksen rooli on ollut näissä palkkaneuvotteluissa ja minkälaista omistajaohjaus on.  
Otankin tämän viimeisen kysymyksen liittyen tähän omistajaohjaukseen. Suomalaisten kansallisomaisuus, joka on valtionyhtiöissä, ansaitsee laadukasta omistajaohjausta. Miljardien omaisuutta ei voi hoitaa ihan miten vain, vaan omistajaohjauksen tulee olla kaiken kaikkiaankin pitkäjänteistä. Kysynkin asianomaiselta ministeriltä: mitä aiotte nyt tässä tilanteessa tehdä luottamuksen palauttamiseksi valtion omistajaohjaukseen? 
17.00
Kunta- ja omistajaohjausministeri
Sirpa
Paatero
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa rouva puhemies! Äsken jo hieman totesin, että se suurin linjaus on se omistajapoliittinen periaatepäätös, [Kokoomuksen ryhmästä: Lisää avustajia!] missä linjataan kaikkia valtionyhtiöitä koskevat linjaukset. Seuraava on tietysti se, että kun nämä hallitusten valinnat tulevat ajankohtaisiksi, pääasiassa siis ensi keväänä, niin siinä kohtaa tarkastelemme niitä. Me voimme koko eduskunnan ja kaikkien puolueiden kanssa yhdessä myöskin omistajaohjausta käydä läpi. Edellisellä kaudella Juha Sipilän toimiessa tässä tehtävässä perustettiin parlamentaarinen työryhmä, neuvottelukunta nimeltään. Ja olen ajatellut, että tämä kokoonpano, jossa eduskuntapuolueet ovat edustettuina, kootaan myös tällä kaudella, jolloinka tätä yhteistä keskustelua koko tämän salin kanssa päästään omistajaohjauksesta käymään. 
Kysymyksen käsittely päättyi. 
Kyselytunti päättyi. 
Viimeksi julkaistu 8.1.2020 16.57