Arvoisa puhemies! Kiitos mahdollisuudesta vastata joihinkin kysymyksiin.
Edustaja Laiho tässä lopussa kysyi ihan suoraan, että voitaisiinko vielä arvioida 1.6. sitä, että tämä asetus tehtäisiin toisella tavalla. Kyllä hyvään valmisteluun liittyy se, että eduskunnalla on käytössä se asetus, millä lähdetään liikkeelle, ja se on ollut nyt kolmen valiokunnan purtavana. Kyllä nämä valiokuntien lopputulokset kertovat siitä, että tällä asetuksella nyt mennään 1.6. alkaen. Mutta on selvää, että tässä keskustelussa käydään hyvää evästystä jo siltä varalta, millä tavalla tullaan tekemään näillä jatkokierroksilla. Me olemme lähteneet siitä ajatuksesta, että kahden viikon välein arvioidaan tätä ja ensimmäinen arvio tehdään siellä juhannusviikolla. Siltä osin nyt kerätään arvokasta tietoa siitä, millä tavalla ravintolat saadaan auki kuitenkin niin, että me voimme varmistaa ihmisten turvallisuuden.
Me emme käsittele tänään alkoholilain muutosta vaan me käsittelemme täällä tartuntatautilain muutosta. Tartuntatautilaissa lähtökohtana on nimenomaan suojella ihmisiä tartuntojen saamiselta. Kyllä Suomi on vielä, voisiko sanoa, aika neitseellisessä tilanteessa siinä mielessä, että on myönnettävä, että me elämme riskialttiissa tilanteessa. Meillä on vielä ainakin maailman mittakaavassa ollut vähemmän tartuntoja, ja nimenomaan me pyrimme estämään kaikkien tartuntojen saamisen tässä maassa. Siltä osin täällä tehdään välttämättömyydestä tosiasiallisesti sitä riskianalyysia, mitä edustaja Zyskowiczkin tässä peräsi muutamien muiden kansanedustajien evästämänä.
Kyllä välttämättömyyden arviointi on erittäin olennaista. Jokaisessa kysymyksessä me joudumme arvioimaan nimenomaan, ovatko nämä toimet välttämättömiä. Aikaisemmin me olemme tehneet näitä poikkeusolosuhteissa varsin kovinkin toimin. Tässä tapauksessa perustuslakivaliokunta tuli siihen johtopäätökseen, että me voimme tehdä tämän normaalilla lainsäädännöllä. Tältä osin välttämättömyyttä joudutaan arvioimaan joka hetki. Se on minusta aivan oikein. Sitä, toteutuuko välttämättömyys tässä esityksessä, on eduskunta nimenomaan myös arvioinut, ja tänä päivänä tulokset ovat tässä esityksessä nähtävillä.
Useat eri toimet ovat johtaneet tähän tilanteeseen, missä me nyt olemme. Meillä on ollut useita erilaisia rajoituksia, ja niin tarkkaa matematiikkaa tai niin tarkkaa epidemiologiaa on vaikea käyttää, että pystyttäisiin aivan suoraan sanomaan, mikä toimi on johtanut milläkin tavalla tähän tautitilanteeseen. Siksi on aivan mahdotonta ennustaa, millä tavalla tämä ravintoloiden avaaminen 1.6. tulee aivan eksaktisti tautitilanteessa tekemään muutoksia. Siten tässä välttämättömyyden arvioinnissa edustetaan nimenomaan sitä, että kyllä ne käytettävissä olevat tiedot, jotka meillä ovat maailmalta, joita on myöskin tässä hallituksen esityksessä arvioitu, millä tavalla ravintolat ovat olleet oikeastaan ensimmäisiä ja yleensä myös viimeisiä, joihin on kohdistunut rajoituksia tai jopa suoria kieltoja, ja ne esimerkit maailmalta ovat johtaneet siihen, että ravintoloihin liittyy omanlaisia riskejä ja ravitsemusliikkeissä altistuminen taudille voi olla laajaakin. Tällä hetkellä me lähdemme nimenomaan siitä liikkeelle, että kun näitä rajoitustoimia avataan, meidän täytyy hyvin huolellisesti varmistaa, ettei tämä tehty työ, minkä suomalaiset ovat tehneet, valu hukkaan. Ja siksi näitä toimia jatkossa pitää arvioida hyvin nopein syklein, jotta sitten mennään näissä rajoitustoimissa nopeammin eteenpäin, jos se sallitaan.
Täällä käytti esimerkiksi edustaja Kauma puheenvuoron, että kokoomuksen linjahan oli turvallisuus ja kannattavuus. Minä luulen, että se on varmasti kaikkien linja, mutta tartuntatautilaissa aivan olennainen lähtökohta on se, että täällä me keskustelemme nimenomaan turvallisuudesta ja terveysriskeistä. Tässä tilanteessa en voi sen asiantuntijatiedon valossa, mikä ollaan saatu, lähteä siitä, että tämä olisi kilpalaulantaa. Kyllä puolet asiakaspaikoista on aivan eri asia kuin 75 prosenttia. Siltä osin, kun mitataan tälläkin hetkellä sitä, mikä on se asiakaspaikkojen maksimi, silloin varmasti jokainen pystyy myöskin ajattelemaan, että kuinka turvallista on se, että ravintolat tulisivat varsin täyteen. Tässä tautitilanteessa ei ole kuitenkaan lähdetty siihen sääntelyyn, jossa monissa maissa on esimerkiksi metrien tarkkuudella määritelty näitä asioita tai jopa se, kuinka monta asiakasta voi olla tietyllä neliömäärällä, ja tältä osin on haettu tähän sääntelyyn järkiperäistä logiikkaa. Meillä on käytännössä kolme ehtoa: pitää olla oireeton tullakseen ravintolaan, täytyy huolehtia hygieniasta ja myöskin turvaväleistä. [Puhemies koputtaa] Ja aukiolo ja asiakasmäärät takaavat sen, että vapaamatkustamista ei isossa mittakaavassa esiinny.
Alueellisuudesta sanon vielä sen verran, että kyllä se vain niin on, toisin kuin esimerkiksi te, edustaja Sarkomaa, väititte — kuulin sen keskustelun tuonne monistamoon — että tässä esityksessähän nimenomaan on otettu alueellisuus huomioon. Mutta lähtötilanne 1.6. on se, että kun rajoitukset aukeavat, niin missä tahansa Suomessa voi syntyä tautirypäs, ihan missäpäin vain, kunnassa [Puhemies koputtaa] tai sairaanhoitopiirissä tai maakunnassa, ja tältä varalta me olemme nyt yrittäneet saada aikaan parhaan mahdollisen ratkaisun, jotta emme ota kovin paljon takapakkia.