Talousarvioaloite
TAA
33
2015 vp
Markku
Eestilä
kok
ym.
Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä eläinlääkäreiden erikoistumiskoulutukseen (260 000 euroa)
Eduskunnalle
Koko maassa erikoistumistutkinto on hieman yli 300 eläinlääkärillä (16 %). Koska eläinlääkäreiden työnkuva ja siihen kohdistuvat vaatimukset ovat ratkaisevasti muuttuneet, arvioidaan kymmenen vuoden päästä erikoiseläinlääkäritarpeen olevan Suomessa 600 lääkäriä. Tällä hetkellä valmistuu vuosittain n. 10 erikoiseläinlääkäriä, koska erikoistumisvirkoja ei ole enempää. 
Eläinlääkäreiden erikoistumiskoulutuksen laajentamista tullaan toteuttamaan osittain Pohjois-Savossa ja osittain Pohjanmaalla, Seinäjoella. Pohjois-Savossa erikoistumiskoulutus keskittyy tuotantoeläinten terveyden- ja sairaanhoitoon sekä hevossairauksiin. 
Eläinlääkäreiden erikoistumiskoulutuksen alustana toimii Pohjois-Savossa Ylä-Savon ammattiopiston Kiuruveden Hingunniemen koulutila, minne on rakennettu eläinsairaala ja rekrytoitu erikoiseläinlääkäri. 
Eläinlääkäreiden erikoistumiskoulutuksesta vastaa Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta, jonka yhteistyötahoina ovat Pohjois-Savossa Itä-Suomen yliopisto, Helsingin yliopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu, Ylä-Savon ammattiopisto, MTT:n Halolan toimipiste, Evira ja Suomen Hevostietokeskus ry sekä alueen lähikunnat. Valtiovarainministeriön vuoden 2016 talousarvioesityksessä mm. erikoistumiskoulutukseen tarkoitettu momentti on 50 000 euroa pienempi kuin v. 2015 talousarviossa. Eläinlääkäreiden erikoistumiskoulutuksen toteuttamiseen tarvittava lisämääräraha on 260 000 euroa. 
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että eduskunta lisää 260 000 euroa momentille 30.20.62 Helsingin yliopistolle eläinlääkäreiden erikoistumiskoulutuksen lisäämiseen. 
Helsingissä 9.10.2015 
Markku
Eestilä
kok
Krista
Mikkonen
vihr
Markku
Rossi
kesk
Sari
Essayah
kd
Matti
Semi
vas
Elsi
Katainen
kesk
Merja
Mäkisalo-Ropponen
sd
Hannakaisa
Heikkinen
kesk
Viimeksi julkaistu 15.10.2015 11.42