7) Laki toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi
annetun lain 12 ja 13 §:n muuttamisesta
Päivi Räsänen /kd(esittelypuheenvuoro):
Arvoisa puhemies! Ehdotan tässä lakialoitteessani,
että tupakointi kiellettäisiin kokonaan ravintoloissa
ja muissa ravitsemusliikkeissä. (Ed. Kuosmanen: Koko maassa!)
Tupakansavu on luokiteltu syöpävaaralliseksi aineeksi,
minkä vuoksi tupakkalailla on yleisesti kielletty tupakointi
työpaikoilla. Ravintolat ovat ainoita työpaikkoja,
joissa työntekijät saavat laillisesti altistua
syöpää aiheuttavalle tupakansavulle,
ja Suomessa altistuu vuosittain runsaat 15 000 ravintolatyöntekijää työssään
tupakansavulle. On arvioitu, että Suomessa kuolee vuosittain
15—30 työntekijää passiivisen
tupakoinnin aiheuttamaan keuhkosyöpään.
Keuhkosyövän lisäksi ympäristön
tupakansavu aiheuttaa myös sydän- ja verisuonisairauksia,
ja käytännössä tupakansavulle
altistutaan työpaikoista ainoastaan ravintoloissa ja pientyöpaikoilla.
Tupakointi on merkittävä ennenaikaisen kuolleisuuden
aiheuttaja, koska se on yleisin syövän aiheuttaja
ja se lisää riskiä sairastua myös
sydän- ja verisuonitauteihin ja muihin keuhkosairauksiin.
Joka toinen tupakoiva kuolee tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin,
ellei pysty lopettamaan ajoissa.
Irlanti kielsi tupakoinnin työpaikoilla 29.3. lähtien
tänä vuonna 3 000 euron sakon uhalla.
Irlannin tupakointikielto koskee myös baareja, pubeja ja
ravintoloita. Kiellon voimaantuloa edeltäneessä keskustelussa
ravintoloitsijoiden etujärjestö arveli kiellon
karkottavan asiakkaita ja alan työpaikkojen vähenevän
kymmenillätuhansilla. Ainakin toistaiseksi nämä pelot
ovat osoittautuneet aiheettomiksi. Tupakoijat käyvät
edelleen ravintoloissa ja tupakoimattomat ovat jopa hiukan lisänneet
asiakaskäyntejään. Viidesosa tupakoijista
pidättäytyy kokonaan polttamasta ravintolailtoinaan,
vaikka anniskelualueen ulkopuolella voi käydä tupakoimassa.
Kyselyn mukaan tyytyväisyys ravintoloiden ilmanlaatuun
on kohonnut huomattavasti ajasta ennen tätä lainsäädäntöä.
Niiden osuus oli noin puolet, jotka olivat tyytyväisiä,
ja nyt lähes 100 prosenttia on tähän ilmanlaatuun
tyytyväisiä.
Norjassa tuli tämän kuun alusta voimaan Irlannin
tavoin tiukennettu tupakkalaki, joka kieltää myös
kaikissa maan baareissa ja ravintoloissa tupakoinnin. Lain tavoite
on tietysti suojella ennen kaikkea ravintoloiden henkilökuntaa
passiiviselta tupakoinnilta.
Suomessakin tupakkalakia on viime vuosina uudistettu ja ravintoloiden
osaltahan tulivat muutokset voimaan viime vuoden heinäkuussa.
Tämän jälkeen ravintoloiden savuttomuus
on sinänsä selvästi parantunut. Tupakan
kulutus Suomessa on eurooppalaisittain melko matalalla tasolla, mikä on
erittäin myönteinen asia, mutta edelleenkin tupakoijia
on noin miljoona. On arvioitu, että kaiken kaikkiaan tupakka
tappaa vuosittain noin 5 000 suomalaista, mikä on
enemmän kuin tämä paljon puhuttu alkoholi,
liikenneonnettomuudet, itsemurhat ja murhat yhteensä.
Valmistelin tämän lakialoitteen lähinnä Norjan
muuttuneen lainsäädännön innoittamana
ja sain hyvin pienessä ajassa sen allekirjoittajiksi 15
muuta kansanedustajaa. Valtaosa niistä edustajista, joiden
kanssa keskustelin aiheesta, suhtautui erittäin positiivisesti
tämän tyyppiseen muutokseen, ja samana päivänä,
kun olin tämän aloitteen vienyt tuonne eduskunnan
kansliaan, huomasin uutisen, kun ministeri Mönkäre
oli vaatinut, että Suomen tulisi seurata pikaisesti Irlantia
ja Norjaa tämän ravintolatupakoinnin kieltämisessä,
mikä on erittäin myönteinen näkemys hallituksen
sisältä. Peruspalveluministeri Hyssälä ei
julkisesti ole vielä ollut valmis menemään ihan
näin pitkälle. Tosin tämän päivän
uutiset kertovat, että ministeri Hyssälä aikoo
selvityttää tupakkalain toteutumisen ja tupakansavulle
altistumisen ravintoloissa ja samalla selvitysmiehen on määrä ehdottaa
toimia, joilla tupakansavulle altistumista ravintoloissa voidaan
vähentää nykyisestä tai estää kokonaan,
joten iloitsen siitä, että hallituksen sisällä on
selvästikin virinnyt vahva keskustelu tästä samasta
aihepiiristä, ja luotan kyllä siihen, että Suomi
tulee vielä seuraamaan Norjan ja Irlannin perässä ennemmin
tai myöhemmin lainsäädännön
muutoksessa.
Erkki Pulliainen /vihr:
Arvoisa puhemies! Olen ollut tämän suuntaisen
lainsäädännön kehittämisessä vähän
semmoinen pihilisti, että ainoastaan silloin, kun jokin
osoittautuu erittäin tarpeelliseksi, niin näitä lisärajoituksen
lisärajoituksen lisärajoituksia pitää täällä säätää.
Myöskin tässä nyt, kun saatiin jo ne
askeleet aikaiseksi, jotka ed. Räsänen aivan oikein
tässä äsken kuvasi, tuntuu, että ne
ovat riittäviä. Nyt kuitenkin ihan viime päivinä,
paitsi että tuo Irlannin esimerkki tuli tietoisuuteen,
tuli myöskin vähän muuta. Ihan sattuman
kauppaa jouduin keskusteluihin eräitten ravintolatyöntekijöitten
kanssa, jotka kuuluvat sukulaispiiriin, ja he sanoivat, että heillä on muuttunut
työtilanne aika radikaalisti. Heistä on tullut
sellaisten pätkätyötehtävien
keräilijöitä sanan varsinaisessa mielessä,
että he ovat kotona stand by:ssa ja odottavat aamusta iltaan,
että tulee kutsu töihin tähän
ravintolatyön tekemiseen. Tämä tarkoittaa
käytännössä sitä, että he
aamupäivästä iltamyöhään,
aamuyöhön, kiitävät näitä tupakansavuja
imemässä itseensä. Toisin sanoen heidän
tupakansavun sisäänsä saanto on lisääntynyt
aivan radikaalisti juuri siitä syystä, että tämä pätkäpätkätyöläisyys
on lisääntymästä lisääntynyt,
ja tämä on todellinen ongelma. Kun tämän kuulin,
niin henkisesti olin valmis siihen, että olen samaa mieltä kuin
tässä ollaan nyt.
Lauri Oinonen /kesk:
Arvoisa puhemies! Ed. Päivi Räsänen
on tehnyt mielenkiintoisen aloitteen, jossa on kuuden edustettuna
olevan ryhmän edustajia allekirjoittaneina, allekirjoittanut myöskin.
Kyllä tupakalla on todettu olevan selkeitä kielteisiä vaikutuksia
terveyteen, ja katson, että tämä aloite
on kannatettava, ja toivon, että se saisi jatkokäsittelyssä perusteellisen
valmistelun ja sitä kautta tulisi toteutuneeksi käytännöksi.
Pekka Kuosmanen /kok:
Arvoisa herra puhemies! Tämä tupakanpolttokielto
ravintoloissa, jos ei ole ilmastointia ja erityistä tilaa,
on ollut voimassa noin muistaakseni neljän vuoden ajan. Nyt
minusta tuntuu hyvin oudolta, jos eduskunta tekee tämmöisen
päätöksen. Kun yrittäjille tupakoimattoman
tilan rakentaminen on suurin piirtein maksanut 50 000 euroa
ensin ilmastoinnin osalta ja saman verran sitten sen erityisen huoneen
osalta, niin tämmöinen ylimääräinen
kustannus lyhyellä aikavälillä varmasti
kaataa monta pienyrittäjää. Siinä mielessä ihmettelen
tätä esitystä.
Arvoisa puhemies! Kun laajennan tätä asiaa, niin
kerrostaloissa on ongelma, että siellä poltetaan
parvekkeilla, käytävillä jnp. Tämä mielestäni
on vielä suurempi ongelma kuin ravintoloissa käyminen,
sillä missä tupakointi on sallittu, niin siellä myös
yleensä ne tarjoilijat ovat saman tyyppisiä henkilöitä,
itse harrastavat tupakointia, joten sikäli se ei ole niin
kovin vaarallista tarjoilijan kannalta.
Matti Väistö /kesk:
Herra puhemies! Lakialoitteen ensimmäinen
allekirjoittaja ed. Räsänen jo totesi, että meillä Suomessakin
on edetty tupakkalain osalta oikeaan suuntaan ja näitä muutoksia
todella julkisissa tiloissa, ravintoloissa ja baareissa toteutettu.
Se on ollut hyvä asia. Kuten ed. Kuosmanen totesi, se on
edellyttänyt yrittäjiltä melko lailla
investointeja. Alun pitäenhän tämäkin
askel tuntui monien mielestä liian suurelta, mutta nyt
ilmeisesti siihen on totuttu ja se on hyväksytty. Ymmärrän
niin, että valtioneuvoston piirissä tällaiseen
täydelliseen kieltoonkin suhtaudutaan osittain jo myönteisesti.
Asiaa varmasti seurataan ja pohditaan, milloin ja millä aikavälillä Suomessa
tämä askel, joka nyt eräissä muissa
maissa on aika nopealla aikataululla kuitenkin otettu, ollaan valmiit
ottamaan. Sinällään tupakan vaaroja ei
pidä vähätellä, ne kaikki ovat
meillä tiedossa, terveysriskit ja haittavaikutukset, ja
siitä syystä tietysti kaikki ne sellaiset toimet,
joilla tätäkin kautta terveyttä kyetään edistämään,
ovat varmasti paikallaan.
Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre
Arvoisa puhemies! Tein tuon oman aloitteeni tupakoinnin rajoittamisesta
ravintoloissa työsuojelunäkökulmasta
ja tietämättä, että ed. Räsäsellä oli
vastaavanlainen lakialoite käsittelyssä. Sen jälkeen
ministeri Hyssälä on tästä lainsäädännöstä vastaavana
ministerinä pyytänyt selvitysmiestä selvittämään
tilannetta, ihan niin kuin täällä on
tullut esille.
Minun huoleni on ollut se, että nämä ravintoloissa
työskentelevät ihmiset eivät tupakkalainsäädännöstä huolimatta
ole saaneet työympäristössään
puhdasta ilmaa hengittääkseen. Se ei ole heille
vapaa valinta. He joutuvat olemaan töissä, monet
heistä eivät suinkaan voi valita sitä työpaikkaa,
missä he työtänsä tekevät.
Työterveyslaitoksen tutkimusten mukaan on käynyt
ilmi, että esimerkiksi baaritiskillä työskentelevistä vain
3 prosenttia saa nauttia puhtaasta hengitysilmasta työssään,
joten tilanne on todella hankala siinä suhteessa. Olen
iloinen, että asiassa nyt laitetaan asiantunteva selvitysmies
tekemään tuo tutkimus.
On todettava, että olen saanut paljon myönteistä palautetta
maailmalta, New Yorkista ja USA:sta muutenkin, jossa kerrotaan,
että on aivan luonnollista nykyisin, että siellä ravintolat ovat
savuttomia, kukaan ei siitä protestoi. Ihmiset viihtyvät
ravintoloissa ja on tullut uusia asiakkaita. Samoja kokemuksia on
nyt Norjasta ja Ruotsistakin, mutta on ymmärrettävää,
että ravintolasektori on joutunut investointeja tekemään.
Mutta nyt on ollut epäoikeudenmukainen tilanne. Kaikki
eivät ole investoineet, kaikki eivät noudata lakia
niin kuin sitä pitäisi noudattaa, joten selvittäminen
on nyt paikallaan.
Erkki Pulliainen /vihr:
Arvoisa puhemies! Ed. Kuosmaselle vaan kommenttina äskeiseen se,
että kun äsken totesin, että on tullut
tämä pätkä-pätkä-pätkä-pätkätyöläisyys
ja niiden pätkien kerääminen, niin sen
taustalla on taloudellinen pakko, siis eräällä tavalla
elannon saamiseksi vaihtoehdottomuus. Kun on paljon henkilöitä, jotka
eivät itse tupakoi, niin kysymys on työsuojelullisesti
juuri sellaisesta ongelmasta kuin ministeri Mönkäre äsken
juuri kuvasi. Tämän takia olen nyt täsmentänyt
henkilökohtaista kantaani tähän asiaan,
että tämä trendi on nyt ilmeisesti täydellinen
välttämättömyys.
Päivi Räsänen /kd:
Herra puhemies! Pidän erittäin arvokkaana
ministeri Mönkäreen selkeää kannanottoa,
joka edistäisi työturvallisuutta, ja haluan kannustaa
teitä tässä hankkeessa eteenpäin
samoin kuin koko hallitusta, jotta Norjan ja Irlannin tyyppinen
lainsäädäntö saataisiin myös Suomeen
mahdollisimman pian.
Ministeri Mönkäre on erityisesti halunnut huomioida
työturvallisuusnäkökohdan, joka tässä on
varmasti se kaikkein tärkein, mutta uskon, että sillä voisi
olla myös yleisesti ja laajemmin merkitystä tupakoinnin
vastaisessa työssä. Jos ravintolat olisivat savuttomia,
ehkä tupakkalakkoa harkitsevan tai juuri tupakkalakon aloittaneen
henkilön olisi helpompaa kilvoitella savuttomassa ympäristössä kuin
tupakoivassa seurueessa.
Ahti Vielma /kok:
Arvoisa puhemies! Ihan lyhyesti: Kun ed. Räsänen
haki aloitteeseen nimiä, niin minäkin panin sinne
nimeni ja sanoin heti hänelle, että vuonna 72
olen lopettanut tupakoinnin ja se on ollut minun elämäni
paras päätös, tällaiseen aloitteeseen
panen pelkästään jo sen vuoksi nimeni.
Tulkoon tämä myöskin eduskunnan pöytäkirjoihin
tupakan vastustamislausuntona kaiken kaikkiaan.
En ole todellakaan ajatellut sitä enkä usko,
että näin tulee käymään,
kuten ed. Kuosmanen sanoi, että tästä yrittäjät
kärsivät tavalla tai toisella. Se on sitten tietysti
toteutettava niin, että siitä eivät yrittäjät
kärsi. Huomasin myös saman asian, että ministeri
Mönkäre tuli ulos seuraavana päivänä, kun
minä olin edellisenä päivänä pannut
aloitteeseen nimen, ja tämähän on vain
erittäin hyvä asia.
Toivon, että kun asia hyvin selvitetään,
ei selvitetä liian pitkään tätä asiaa.
Monta kertaa käy niin, että kun asetetaan komitea,
toimikunta, työryhmä tai selvittelyryhmä,
niin asia venyy ajallisesti, mutta toivon nopeata ratkaisua.
Pekka Kuosmanen /kok:
Arvoisa herra puhemies! Ed. Pulliainen kertoi, että ravintolayrittäjät
ovat juuri niitä, jotka pätkätyöläisiä palkkaavat,
mutta jos laajennan tätä asiaa, niin julkishallinnon
palveluksessa pätkätyöläisistä on
64 prosenttia tänä päivänä eli
yksityinen sektori loppujen lopuksi kaikkein vähiten käyttää pätkätyövoimaa.
Mitä tulee sitten ravintoloihin, niin nämä työvoiman
vuokravälitysfirmat ovat ne firmat, jotka kyttäyttävät
sitä pätkätyöläistä ja
maksavat ainoastaan siitä palkan, kun hän on siellä ravintolassa töissä muutaman
tunnin.
Kalevi Lamminen /kok:
Arvoisa puhemies! Tässä nyt tuntuu tulevan
tällainen julkisten tunnustusten kerho, ja hyvä,
että tulee. Minä lopetin vuonna 69, ja se on myöskin
ollut hyvä päätös, mutta se
siitä. Varsinaiseen asiaan:
Ystäväni ed. Kuosmanen väitti, että tämä tulee
yrittäjille kalliiksi, mutta kun ajatellaan, kuinka kalliiksi
tulee sitten se, että työntekijä, joka
on sen yrittäjän palveluksessa, tupakoi, sairastuu niihin
tauteihin, joita tupakka aiheuttaa, eikä vähiten
esimerkiksi hengenahdistukseen, syöpään jne.,
niin se se tulee yhteiskunnalle ja sitä kautta myöskin
yrittäjälle erittäin kalliiksi.
Kuten täällä ed. Räsäsen
lakialoitteessa mainitaan, tuhansia ihmisiä kuolee pelkästään
tupakkaan, mutta he eivät kuole yhtäkkiä,
vaan he ovat pitkän aikaa hoidettavina, ja se on myöskin
yhteiskunnalta ja myös yrittäjiltä pois,
sekin maksu. Pidän tätä erittäin
hyvänä lakialoitteena.
Erkki Pulliainen /vihr:
Arvoisa puhemies! Ed. Kuosmaselle: Hän on aivan oikeassa,
kun kertoo pätkätöitten osuudesta julkisella
sektorilla. Näinhän valitettavasti on, vaikka
meillä on ketjuttamiskiellot jnp., mutta siinä ei
tarvitse kuitenkaan mennä savulliseen tilaan työtä tekemään,
päinvastoin, pitää mennä, jos
siellä aikoo tupakoida, sellaiseen tilaan, lähinnä rakennuksen
ulkopuolelle, että voi tupakoida. Mutta kysymys on siitä,
että sen ravintolatyöntekijän on pakko
serveerata myöskin niitä asiakkaita, jotka ovat
savullisessa tilassa, ja siinä se ongelman ydin on.
Kun täällä nyt tilastoa pidetään
siitä, koska on lopettanut tupakoinnin, niin minä olen
lopettanut tupakoinnin vuonna 1962 heinäkuun 14. päivä kello
14. Se oli lauantaipäivä, ja tässä aivan
lähellä olen viimeksi polttanut, Temppelikatu
11 A 18, jos sillä on tilastojen kannalta merkitystä.
Pekka Kuosmanen /kok:
Arvoisa herra puhemies! Teollisuuden palveluksessa on noin puoli
miljoonaa ihmistä Suomessa, ja oman kokemukseni mukaan
tänä päivänäkin rakennustyömailla,
tehtaissa, kaikissa julkisissa työpaikoissa työmiehet
vetävät ihan kunnolleen vanhaa norttia. Sen takia
ihmettelen tätä lakialoitetta, että se koskee
ainoastaan ravintoloita. Tietysti ne duunarit käyvät
illalla ravintolassa ja polttavat vielä sielläkin,
mutta kyllä arkipäivä työmailla
on semmoinen, että tupakanpoltto jatkuu joka paikassa ja
vielä henkilöautoissa. Jos nyt halutaan välttämättä yksi
kieltolaki Suomeen lisää, pitäisi ottaa
se Norjan-malli kylmästi ensi vuoden alusta käyttöön,
hallituksen tuoda esitys ja eduskunnan yksimielisesti päättää,
että tupakanpoltto on kielletty koko Suomessa.
Tuula Väätäinen /sd:
Arvoisa puhemies! Itse en voi kertoa, koska olen tupakanpolton
lopettanut, kun en ole sitä koskaan aloittanutkaan. Mutta
ihan huojennukseksi näille puhujille voin kertoa, että olen
terveydenhuollon tulevaisuutta selvittävässä työryhmässä ja
siellä Kuopion yliopisto tutkii terveydenhuollon tulevaisuutta
ja siellä oli eräs ajatus siitä, että tupakanpoltto
loppuu Suomesta kokonaan lähitulevaisuudessa, joten siinä mielessä meillä on
hyvä tulevaisuus odotettavissa terveydenkin suhteen.
Keskustelu päättyy.