26 a §
Tuotantoeläimiä koskeva kirjanpito
Tuotantoeläinten omistajan tai pitäjän
on pidettävä kirjaa tuotantoeläimille
annetusta lääkinnällisestä hoidosta
ja kuolleiden eläinten lukumääristä.
Kirjanpitoa elintarviketuotantoa varten pidettävien
tuotantoeläinten lääkinnällisestä hoidosta
on säilytettävä vähintään
viiden vuoden ajan ja kirjanpitoa kuolleiden eläinten lukumääristä sekä kirjanpitoa
muuta kuin elintarviketuotantoa varten pidettävien tuotantoeläinten
lääkinnällisestä hoidosta vähintään
kolmen vuoden ajan sen vuoden päättymisestä lukien,
jolloin kirjanpitoon viimeksi kirjattiin eläintä koskeva merkintä.
Kirjanpito on vaadittaessa esitettävä aluehallintovirastolle,
kunnaneläinlääkärille, kunnan
terveydensuojeluvalvontaa hoitavalle viranhaltijalle, poliisille,
tarkastuseläinlääkärille, rajaeläinlääkärille
ja eläinsuojeluvalvojalle.
Tarkemmat säännökset kuolleiden eläinten lukumääriä koskevasta
kirjanpidosta voidaan antaa valtioneuvoston asetuksella.
26 b §
Broilereiden pitäjän pätevyys ja
broilereita käsittelevien henkilöiden ohjaus
Broilereiden pitäjällä, joka on vähintään
500 linnun hoidosta vastuussa oleva luonnollinen henkilö,
on oltava vähintään Opetushallituksen vahvistamaa
lihasiipikarjaan erikoistunutta tutkinnon osaa vastaava osaaminen
ja osaamista koskeva todistus, jonka on antanut koulutuksen järjestäjä,
jolle opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt
luvan järjestää ammatillista peruskoulutusta
tai ammatillista lisäkoulutusta. Broilerilla tarkoitetaan
teurastusta varten kasvatettavaa Gallus gallus -lajiin
kuuluvaa lintua.
Broilereiden omistajan tai pitäjän on annettava
ohjeita ja opastusta palveluksessaan oleville, broilereiden hoitoon
ja käsittelyyn osallistuville henkilöille broilereiden
hyvinvointiin liittyvistä vaatimuksista.
26 c §
Broilerikasvattamot
Sen lisäksi, mitä eläintunnistusjärjestelmästä annetussa
laissa (238/2010) säädetään
eläinten pitopaikasta ilmoittamisesta ja tietojen tallettamisesta,
broilereiden omistajan tai pitäjän on ilmoitettava
pitopaikkarekisteriin talletettavaksi tiedot kasvattamon rakennusten
niistä osista, joissa broileriparvia kasvatetaan (kasvatusosasto).
Eläintunnistusjärjestelmästä annetun
lain 21 §:ssä tarkoitettua luetteloa
on pidettävä kasvatusosastoittain, ja siitä tulee
käydä ilmi:
1) tuotujen broilereiden lukumäärä ja
niiden käytettävissä oleva alue;
2) broilereiden rotu tai hybridi, jos se on tiedossa;
3) lopetettujen broilereiden lukumäärä sekä kuolleina
löydettyjen broilereiden kuolinsyyt, jos ne ovat tiedossa;
sekä
4) parveen jäävien broilereiden lukumäärä myytävien
tai teurastettavien broilereiden poistamisen jälkeen.
Jos broilereiden kasvatustiheys on yli 33 elopainokiloa neliömetriä kohti,
broilereiden omistajan tai pitäjän on laadittava
broilerikasvattamon tuotantojärjestelmästä kirjallinen
kuvaus, johon on sisällytettävä tekniset
tiedot rakennuksista ja niiden laitteista. Kuvaus on pidettävä ajan
tasalla, ja se on esitettävä aluehallintovirastolle
pyydettäessä. Kasvattamossa käytettävästä kasvatustiheydestä tai
siihen tehtävästä muutoksesta ja tuotantojärjestelmää koskevista
keskeisistä tiedoista on ilmoitettava aluehallintovirastolle
viimeistään 15 päivää ennen
ensimmäisen parven sijoittamista rakennukseen. Tuotantojärjestelmään
tehdyistä muutoksista, jotka voivat vaikuttaa broilereiden
hyvinvointiin, on ilmoitettava viipymättä aluehallintovirastolle.
Edellytyksenä kasvatustiheyden nostamiselle yli 39
elopainokilon neliömetriä kohti enintään 42
elopainokiloon neliömetriä kohti on, että broilerikasvattamon
eläinsuojelutarkastuksissa ei ole todettu eläinsuojelusäännösten
vastaista toimintaa viimeisen kahden vuoden aikana, broilereiden
omistaja tai pitäjä käyttää hyvän
käytännön opasta ja broilereiden kuolleisuus
on riittävän alhainen. Jos broilerikasvattamossa
ei ole tehty tarkastusta viimeisen kahden vuoden aikana, vähintään
yksi tarkastus on tehtävä ennen kuin kasvatustiheyttä voidaan
nostaa.
Broilereiden omistajan tai pitäjän on toimitettava
teurastamoon tarvittavat tiedot parven pitopaikasta ja parvesta
lähettäessään broilereita teurastettaviksi.
Tarkemmat säännökset broilerikasvattamon tuotantojärjestelmän
kuvauksesta, tuotantojärjestelmää koskevista
keskeisistä tiedoista, broilereiden kasvatustiheyttä koskevista
vaatimuksista, hyvän käytännön
oppaasta, broilereiden kuolleisuudessa huomioon otettavista seikoista sekä teurastamoon
toimitettavista parvea koskevista tiedoista annetaan valtioneuvoston
asetuksella.
41 a §
Broilereiden hyvinvoinnin arviointi
Tarkastuseläinlääkärin on
huolehdittava siitä, että teurastamoon saapuneet
broilereita koskevat tiedot sekä kuolleina teurastamolle
saapuneiden broilereiden lukumäärä kirjataan
teurastamossa.
Broilereiden pito-olosuhteiden tai muiden vastaavien tekijöiden
vaikutus broilereiden hyvinvointiin arvioidaan parven kuolleisuuden
ja parvelle lihantarkastuksen yhteydessä tehdyn jalkapohjatulehdusarvioinnin
perusteella (broilereiden hyvinvointia kuvaavat tekijät).
Jos broilereiden hyvinvointiarvio osoittaa broilereiden hyvinvoinnin
heikentyneen kasvatusaikana, tarkastuseläinlääkärin
on ilmoitettava siitä broilereiden omistajalle tai pitäjälle
sekä sille aluehallintovirastolle, jonka toimialueella eläintenpitoyksikkö sijaitsee.
Näiden on ryhdyttävä asianmukaisiin toimenpiteisiin.
Tarkemmat säännökset broilereiden
hyvinvointia kuvaavista tekijöistä ja niiden vaikutuksesta
broilereiden kasvatustiheyteen sekä broilereiden hyvinvoinnin
arvioimisesta ja tarkastuseläinlääkärin
ilmoituksesta annetaan valtioneuvoston asetuksella.
42 §
Kiellot ja määräykset
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Sen lisäksi, mitä 1 momentissa säädetään, aluehallintovirasto
voi määrätä broilereiden omistajan
tai pitäjän tekemään broilereiden
pitopaikassa broilereiden hyvinvoinnin kannalta tarvittavat korjaavat
toimenpiteet, jos broilereiden hyvinvointia kuvaavat tekijät
osoittavat broilereiden hyvinvoinnin heikentyneen kasvatusaikana.
Jos broilereiden hyvinvointia kuvaavat tekijät osoittavat
broilereiden hyvinvoinnin heikentyneen kasvatusaikana toisiaan välittömästi
seuraavassa kolmessa parvessa vähintään
kahdesti tai jos broilereiden omistajan tai pitäjän
todetaan rikkoneen tätä lakia tai sen nojalla
annettuja säännöksiä, aluehallintovirasto
voi määrätä broilereiden kasvatustiheyden
alennettavaksi. Jos broilereiden kasvatustiheyttä on määrätty alennettavaksi,
aluehallintoviraston on ilmoitettava siitä tarkastuseläinlääkärille.
48 §
Selvitykset ja tutkimukset
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Elintarviketurvallisuusvirastolla on oikeus olla läsnä tässä pykälässä tarkoitettuja
selvityksiä ja tutkimuksia suoritettaessa ja seurata niiden
suorittamista.
54 §
Eläinsuojelurikkomus
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Eläinsuojelurikkomuksesta tuomitaan myös se,
joka tahallaan tai huolimattomuudesta
1) rikkoo 12 §:ssä tarkoitettua valmistus-, maahantuonti-,
myynti- tai luovutuskieltoa taikka 7 §:n 3 momentissa,
13 §:n 1 momentissa, 16 §:n 3 momentissa
tai 18, 19, 22, 25 tai 27 §:ssä tarkoitettua
tai mainittujen säännösten nojalla annettua
kieltoa,
2) rikkoo eläintenpitokieltoa tai toimii toisen välikätenä eläintenpitokiellon
kiertämiseksi tai
3) laiminlyö 13 §:n 2 momentissa, 14 §:ssä, 16 §:n
1 momentissa, 17 §:ssä, 20 §:n 2 momentissa,
20 a §:n 2 momentissa, 21 §:n 2 tai 3 momentissa,
23, 24, 26 tai 26 a §:ssä, 26 c §:n 1,
3 tai 5 momentissa taikka 64 §:ssä tarkoitetun
tai mainittujen säännösten nojalla asetetun
velvollisuuden.
_______________
Tämä laki tulee voimaan
päivänä
kuuta 20
.
Ennen lain voimaantuloa voidaan ryhtyä lain täytäntöönpanon
edellyttämiin toimenpiteisiin.
Henkilöltä, jolla on 30 päivään
kesäkuuta 2010 mennessä vähintään
kolmen vuoden käytännön kokemus broilereiden
hoidosta, ei edellytetä 26 b §:ssä tarkoitettua
koulutusta. Tällaisen henkilön on haettava koulutuksen
vastaavuutta osoittava todistus aluehallintovirastosta vuoden kuluessa
tämän lain voimaantulosta. Hakemukseen on liitettävä todistuksen
myöntämiseksi tarvittava selvitys hankitusta käytännön
kokemuksesta.
Tämän lain voimaan tullessa toiminnassa olevasta
broilerikasvattamosta on tehtävä 26 c §:n 1 momentissa
tarkoitettu ilmoitus viimeistään 15 päivää ennen
seuraavan mahdollisen parven sijoittamista kasvattamoon.
Tämän lain voimaan tullessa toiminnassa olevasta
broilerikasvattamosta, jossa kasvatustiheys on yli 33
elopainokiloa neliömetriä kohti, on laadittava
26 c §:n 3 momentissa tarkoitettu tuotantojärjestelmän
kuvaus kuukauden kuluessa tämän lain voimaantulosta.
Tämän lain voimaan tullessa toiminnassa olevassa
broilereiden kasvatusosastossa voidaan käyttää broilerikasvattamossa
lain voimaan tullessa noudatettua enintään 42
elopainokilon kasvatustiheyttä neliömetriä kohti,
jos kasvattamon omistajalla tai pitäjällä on
tuotantosopimus teurastamon kanssa ja broilereiden pidossa noudatetaan
teurastamon edellyttämän laatujärjestelmän
ehtoja.
Tämän lain voimaan tullessa toiminnassa olevassa
broilerikasvattamossa käytettävästä kasvatustiheydestä on
tehtävä 26 c §:n 3 momentissa tarkoitettu
ilmoitus ja toimitettava tuotantojärjestelmää koskevat
keskeiset tiedot aluehallintovirastolle kuukauden kuluessa tämän
lain voimaantulosta. Ilmoitukseen on tarvittaessa liitettävä selvitys
tuotantosopimuksesta ja laatujärjestelmästä.