Lainaus

Kirjastokortin saat asiakaspalvelusta täyttämällä kirjastokorttihakemuksen ja todistamalla henkilöllisyytesi. Kirjastokorttia tarvitset asioidessasi kirjastossa. Asiakkaana voit kirjautua kirjaston Selma-kokoelmatietokantaan ja tehdä varauksia ja aineistopyyntöjä. Kirjaston itsepalveluautomaateilla voit lainata ja palauttaa lainasi. Asiakaspalvelun henkilökunta avustaa tarvittaessa ja opastaa kirjaston, kokoelmien ja palvelujen käytössä.

Laina-aika on 28 päivää.

Uusinta ja varaukset

Kirjaston Selma-kokoelmatietokannassa voi itse uusia lainoja, varata kirjoja ja tarkistaa lainojen eräpäivät. Lainan voit uusia, jos siihen ei ole varauksia ja eräpäivästä on kulunut korkeintaan 28 vuorokautta. Voit uusia lainaa enintään vuoden ajan.

Lainassa olevia teoksia voi varata. Varaamiseen tarvitset kirjastokorttia. Kun varattu kirja palautuu kirjastoon, saat sähköposti-ilmoituksen. Aineisto on noudettavissa kirjaston aukioloaikoina ja sitä pidetään sinulle varattuna 11 aukiolopäivää.

Varastotilaukset

Kirjavarastossa saatavana olevaa aineistoa voit tilata käyttöösi Selma-kokoelmatietokannasta. Voit tilata vain kotilainaksi annettavaa aineistoa.

Noudamme tilatut aineistot kirjaston kokoelmista aamupäivisin. Kun teet tilauksen tänään iltapäivällä tai illalla, voit hakea aineiston seuraavana arkipäivänä  klo 12 jälkeen. Aineisto on noudettavissa kirjaston aukioloaikoina.

Suurempien noutoerien toimituksesta sovitaan erikseen.

Pidämme kirjavarastosta tilatun aineiston varattuna asiakaspalvelussa 11 aukiolopäivää.

​Palautus ja karhunta

Palauta tai uusi lainasi viimeistään eräpäivänä. Lähetämme muutamaa päivää ennen lainan erääntymistä sähköpostilla tiedotteen lähestyvästä eräpäivästä.

Pyydämme sähköpostilla palauttamaan erääntyneet lainat. Ensimmäinen palautuspyyntö lähtee vuorokauden kuluttua eräpäivästä, toinen viikon päästä lainan erääntymisestä ja kolmas neljän viikon päästä lainan erääntymisestä. Jos lainaaja ei palauta lainaamaansa tai korvaa kadottamaansa kirjaa, hän menettää oikeuden käyttää Eduskunnan kirjastoa. Kadonneesta kirjasta peritään vähintään 60 euroa. Jos aineistoa ei palauteta tai korvata, asia voidaan siirtää perintätoimiston hoidettavaksi. 

Jos sinulle lainattua aineistoa tarvitaan eduskuntatyötä varten, voimme pyytää palauttamaan sen kirjastoon välittömästi. Sinulla on oikeus saada aineisto käyttöösi sitten, kun sitä ei enää tarvita eduskuntatyössä.

Kaukopalvelu kirjastoille

Eduskunnan kirjaston kaukopalvelu lähettää omista kokoelmistaan muille kirjastoille kaukolainoja ja jäljenteitä. Kaukolainoja tai jäljenteitä ei lähetetä suoraan yksityisille asiakkaille.

Suurin osa aineistosta on vapaasti lainattavissa. Osa aineistosta annetaan käytettäväksi vain tilaavan kirjaston tiloissa. Eduskunnan kirjaston kaukopalvelusta lähetetyt kaukolainat ovat maksuttomia. Jäljenteistä laskutetaan palveluhinnaston mukaan.

​Kaukopalvelu eduskunta- ja tutkija-asiakkaille

Eduskunnan kirjaston kaukopalvelu on tarkoitettu kansanedustajille, eduskunnan henkilökunnalle sekä oikeus- ja yhteiskuntatiedon tutkijoille.

Kaukopalvelu tilaa asiakkaan pyynnöstä aineistoa, jota ei ole Eduskunnan kirjastossa. Tilatut kaukolainat ovat maksuttomia. Eduskunnan ulkopuolisia asiakkaita laskutetaan jäljenteistä palveluhinnaston mukaan.​

​Yhteystiedot

Asiakaspalvelu

kirjasto.lainaus@eduskunta.fi tai puh. 09 4323423

Kaukopalvelu kirjastoille

Kaukopalvelutilauslomake
Sähköposti: kirjasto.kaukopalvelu@eduskunta.fi Puhelin: 09 432 3450
Osoite: Eduskunnan kirjasto, Kaukopalvelu, FI-00102 EDUSKUNTA

Kaukopalvelu eduskunta- ja tutkija-asiakkaille

Kaukopalvelupyyntölomake
Sähköposti: kirjasto.kaukopalvelu@eduskunta.fi
Puhelin: 09 432 3450
Yhteyshenkilö: Eija Kajava
Osoite: Eduskunnan kirjasto, Kaukopalvelu, FI-00102 EDUSKUNTA