Usein kysyttyjä kysymyksiä opastetuista vierailuista

Ajankohtaista​​​

Vierailuaika ja varauksen tekeminen​​

Varauksen tietojen muokkaus​

Opastetun kierroksen peruminen​

Opastuksen kesto​

Eduskuntaan saapuminen ja aikataulu​

Turvatarkastus​

Esteettömyys​

Kansanedustajan tapaaminen​

Valokuvaus opastetulla kierroksella​

Virka-ajan jälkeen järjestettävät vierailut​

Eväät ja lounastaminen Eduskunnassa​

​Ajank​​​ohtaista

​​​Kuinka kauan eduskunnan opastetut kierrokset on keskeytetty?

Eduskuntatalossa ei järjestetä toistaiseksi opastettuja kierroksia. Olemme ilmoittaneet asiasta varauksen tehneille yhteyshenkilöille, ja nämä varaukset on peruttu. Tiedotamme asiasta ajankohtaista tietoa Vierailulle eduskuntaan –sivulla.

Milloin vuoden 2021 vierailuaikoja voi varata?

Kevään 2021 vierailuajat eivät ole varattavissa. Eduskunnan opastetut vierailut alkavat aikaisintaan kesäkuussa.​Vier​ailuaika ja varauksen tekeminen

Mitä varaamani vierailuaika tarkoittaa?

Varaamanne aika tarkoittaa aikaa, jolloin saavutte eduskunnan yleisösisäänkäynnille Eduskuntatalon pohjoispäätyyn B-ovelle ja siirrytte turvatarkastukseen. Sisääntuloa ei voi odottaa sisätiloissa. Opastettu kierros alkaa heti turvatarkastuksen jälkeen. Jos ryhmänne sisääntuloaika on esimerkiksi klo 11.15, avataan B-ovi teille klo 11.15. Tämän jälkeen siirrytte turvatarkastukseen.

Yritän varata opastetun kierroksen, mutta varauskalenteri näyttää vain punaista/harmaata. Miksi?

Punainen kertoo, että kyseisen päivän kaikki vierailuajat on varattu. Harmaa väri kertoo, että sinä päivänä ei opastuksia järjestetä. Tällainen päivä on esimerkiksi valtiopäivien avajaispäivä. Huomioithan, että toisen ryhmän peruessa voi vapaita aikoja lisääntyä.

Miten varaan opastetun kierroksen yli 25 henkilölle?

Aloita varauksen tekeminen aina syöttämällä ensin osallistujien lukumäärä. Jos olet epävarma ryhmän koosta, varaa opastus 25 hengelle. Jos ryhmässä on yli 25 henkilöä, tee varaus 50:lle. Yhden opastusryhmän maksimikoko on 25 henkilöä, jolloin ryhmälle varataan yksi opas. Varaamme vierailulle useamman oppaan, jos osallistujia on enemmän. Maksimiosallistujamäärä yhdelle varaukselle on 100 henkilöä.

26 henkilön vierasryhmälle varaamme kaksi opasta. Oikean osallistujamäärän syöttäminen kuitenkin alussa on tärkeää, koska et voi muuttaa varauksen osallistujamäärää myöhemmin. Jos vieraita on alle 25, varaa aika silti 25:lle, koska muuten et voi lisätä mahdollisia ylimääräisiä osallistujia. Jos ryhmäänne tuleekin vain 20 henkilöä, täytä varaukseen 20 nimeä ja muut kohdat voi jättää tyhjiksi.

Mitä opastettu kierros maksaa?

Eduskunnan opastetut kierrokset ovat maksuttomia.

Järjestetäänkö opastettuja kierroksia kesällä?

Kierroksia ei järjestetä eduskunnan istuntovapaina jaksoina. Näin ollen opastettuja kierroksia ei ole juhannuksen ja elokuun lopun välillä, eikä myöskään joulutauolla.

Kuinka toimin, kun en löydä varausvahvistustani?

Tarkistakaa roskapostilaatikkonne. Ellei vahvistusviestiä löydy, ilmoittakaa varauksenne ajankohta sähköpostilla osoitteeseen: oppaat@eduskunta.fi ja lähetämme teille uuden varausvahvistuksen. Lähettäkää sähköpostinne samasta sähköpostiosoitteesta, jonka ilmoititte varaukseenne.


 

Varauksen tietojen muokkaus

Miten ilmoitan ryhmän osallistujien nimet tai teen nimimuutoksia?

Vierailunne varausvahvistus lähetetään sähköpostiisi. Varausvahvistuksessa on linkki, jonka kautta täydennät ryhmän jäsenten nimet varaukseen viimeistään 3 arkipäivää ennen vierailua. Jos unohdat täyttää vierailijoiden nimet varaukseen, ryhmältä voidaan evätä pääsy Eduskuntataloon.  Nimilistaa voit myös itse päivittää (muuttaa ja poistaa nimiä) yllä mainitun määräajan puitteissa.

Kuinka muutan varauksen yhteyshenkilön, jos yhteyshenkilö on vaihtunut?

Ilmoittakaa uuden yhteyshenkilön tiedot ja varauksenne ajankohta sähköpostilla osoitteeseen: oppaat(at)eduskunta.fi.

Varasimme opastuskierroksen suomeksi mutta ryhmässämme on nyt myös englanninkielisiä osanottajia. Kuinka muutan opastuskielen?

Opastus on yksikielinen. Jos toivotte, että varaamanne opastuksen opastuskieli muutetaan, niin voitte hyvissä ajoin lähettää asiasta sähköpostia osoitteeseen: oppaat(at)eduskunta.fi.


 

Opastetun kierroksen peruminen

Kuinka perun varauksen?

Varausvahvistuksessa on kohta "Peru varaus", josta varauksen voi perua.


 

Opastuksen kesto

Kuinka kauan opastettu kierros kestää?

Koko vierailuun on varattava aikaa noin yksi tunti. Turvatarkastukseen varataan vierailun alusta ensimmäiset 15 minuuttia ja kierrokseen noin 45 minuuttia.


 

Eduskuntaan saapuminen ja aikataulu

Ryhmämme saapuu Eduskuntaan omalla linja-autolla. Mihin linja-auto voi jättää ryhmän?

Eduskuntatalon edessä ei ole pysäköintipaikkoja. Linja-autoille on varattu pysähdyspaikka, joka löytyy Eduskuntatalon eteläpäädystä Pohjoiselta Rautatiekadulta.

Mistä sisäänkäynnistä tulemme Eduskuntataloon?

Yleisösisäänkäynti, B-ovi, sijaitsee Eduskuntatalon pohjoispäädyssä Mannerheimintien puolella. Varattuasi opastetun kierroksen saat ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen vahvistusviestin, jossa on mukana myös aluekartta. Opasteita löytyy myös Eduskuntatalon edustalta.


 

Turvatarkastus

Pitääkö henkilötodistus ottaa mukaan?

Eduskuntaan saapuvien täysi-ikäisten henkilöiden on tarvittaessa voitava todistaa henkilöllisyytensä. Esimerkiksi ajokortti tai kuvallinen KELA-kortti käy henkilöllisyystodistukseksi.

Minulla on sydämentahdistin tai muuta metallia kehossani. Kuinka toimin turvatarkastuksessa?

Mainitkaa asiasta turvatarkastuksessa turvatarkastajille.


 

Esteettömyys​

Onko liikuntaesteisille hissejä käytettävissä?

Eduskuntatalo on esteetön. Kierroksen aikana kävellään paljon portaita. Liikuntaesteisille on käytettävissä hissejä. Varausta tehdessä on erittäin tärkeää ilmoittaa esteettömyystarpeesta, jotta opas voi ottaa tämän huomioon suunnitellessaan opastusreittiä. 

Kuinka ilmoitan, mitä erityistarpeita ryhmäni jäsenet tarvitsevat?

Erityistarpeet on ilmoitettava varausvaiheessa varauslomakkeeseen. Mikäli ryhmäänne myöhemmin ilmoittautuu liikuntaesteisiä henkilöitä, voitte käydä täydentämässä varauksenne lisätietoja tältä osin. Huomatkaa, että rollaattoreilla tai pyörätuoleilla liikkuvilla tulee olla oma avustaja kierroksen aikana.

Pitääkö liikuntaesteisille olla oma avustaja mukana?

Suosittelemme, että liikuntarajoitteisilla on oma avustaja mukana auttamassa kierroksen aikana.  Eduskunnalla on rajoitetusti lisähenkilökuntaa käytettävissä auttamaan liikuntarajoitteisia vierailijoita.


 

Kansanedustajan tapaaminen

Vierailumme aikana haluaisimme tavata kansanedustajan. Kuinka toimin?

Virkaoppaat eivät järjestä tapaamisia. Ottakaa suoraan yhteys kansanedustajaanne, hänen avustajaansa tai eduskuntaryhmän ryhmäkansliaan sopiaksenne tapaamisesta. Tapaaminen tulee olla opastetun kierroksen jälkeen.


 

Valokuvaus opastetulla kierroksella

Voiko kierroksen aikana kuvata?

Yleisösisäänkäynnillä tai turvatarkastuksessa valokuvaaminen on kiellettyä. Eduskuntatalossa voi kierroksen aikana kuvata vapaasti. Pyydämme kuitenkin ottamaan huomioon muut Eduskuntatalossa liikkuvat ja työskentelevät ihmiset; esim. virkamiesten työhuoneisiin ei ole sopivaa mennä kuvaamaan.  Mikäli haluatte kuvata koko opastetun kierroksen, tulee siitä sopia etukäteen sähköpostitse lähettämällä viesti osoitteeseen: oppaat(at)eduskunta.fi.


 

Virka-ajan jälkeen järjestettävät vierailut

Vierailumme Eduskuntaan on klo 16 jälkeen: keneltä saan lisätietoja vierailustamme?

Opastettuja kierroksia järjestetään vain virka-aikana (klo 9-15.30). Jos olette tulossa vierailulle klo 16 jälkeen, ottakaa suoraan yhteys vierailunne järjestäjään; joko kansanedustajan avustajaan, eduskuntaryhmän ryhmäkansliaan tai kansanedustajaan.


 

Eväät ja lounastaminen Eduskunnassa

Saanko tuoda vesipullon tai muita eväitä mukaan Eduskuntataloon?

Eduskunnassa ei ole eväiden nauttimiseen varattua tilaa. Jos aiotte syödä eväät vasta vierailun jälkeen, tulee eväät ja juomapullot jättää opastetun kierroksen ajaksi naulakoille. Pyydämme kuitenkin välttämään eväiden tuomista Eduskuntaan, jos se vain on mahdollista. Tämä nopeuttaa turvatarkastusta. Olethan yhteydessä oppaisiin mahdollisista erityisjärjestelyistä etukäteen (esimerkiksi sairauteen liittyvä tarve).

Voiko ryhmä lounastaa tai kahvitella Eduskunnassa?

Eduskunnan ravintola ja kahvila eivät valitettavasti ole yleisölle avoimia.​​​​​​​​​