Usein kysyttyjä kysymyksiä opastetuista vierailuista

Varauksen tekeminen ja vierailuaika Eduskuntatalon opastukselle​​

Varauksen tietojen muokkaus​

Opastetun kierroksen peruminen​

Opastuksen kesto​

Eduskuntaan saapuminen

Turvatarkastus​

Esteettömyys​

Kansanedustajan tapaaminen​

Valokuvaus opastetulla kierroksella​

Virka-ajan jälkeen järjestettävät vierailut​

Eväät ja lounastaminen Eduskuntatalossa​

Varauksen tekeminen ja vierailuaika Eduskuntatalon opastukselle​​

​​Varauksen tekeminen ​​

​​Ryhmävaraus on tarkoitettu 6–​100 henkilön ryhmille. ​Varaus tehdään sähköisestä varauspalvelusta​, jossa vapaat päivät ja ajat näkyvät reaaliajassa. Varaus tehdään valitsemalla päivä ja aika sekä täyttämällä avautuvaan lomakkeeseen tarvittavat tiedot. Ryhmävahvistus​ lähetetään annettuun sähköpostiosoitteeseen.

Yleisöopastukset​ on tarkoitettu yksittäisille henkilöille ja niitä on tarjolla tiettyinä päivinä. Jokainen tekee varauksen itse ja saa henkilökohtaisen vahvistuksen. Linkki varauslomakkeelle avautuu vain jos kyseiselle opastukselle on vielä paikkoja vapaana. 

Sekä ryhmä- että yleisöpastuksia on tarjolla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. 

Mitä ​varaamani vierailuaika tarkoittaa?

​Vahvistukseen kirjoitettu kellonaika tarkoittaa aikaa, jolloin saavutte eduskunnan yleisösisäänkäynnille Eduskuntatalon pohjoispäätyyn B-ovelle ja siirrytte turvatarkastukseen. Sisääntuloa ei voi odottaa sisätiloissa. Opastettu kierros alkaa heti turvatarkastuksen jälkeen. Jos ryhmänne sisääntuloaika on esimerkiksi klo 11.15, avataan B-ovi teille klo 11.15. Tämän jälkeen siirrytte turvatarkastukseen.

Voiko ryhmävarauksen henkilömäärää muuttaa?

​Jos ryhmänne henkilömäärä muuttuu, ottakaa yhteyttä opastiimiin​​: oppaat(at)eduskunta.fi. Arvioimme tapauskohtaisesti, onnistuuko toivomanne muutos. ​

Miten varaan opastetun kierroksen yli 25 henkilölle?

​Ryhmävarauksen voi tehdä korkeintaan 100 hengelle kerrallaan. 

Kun ilmoitat ryhmänne koon, varaa järjestelmä automaattisesti tarvittavan määrän peräkkäisiä aikoja ja oppaita.

Ryhmänne opastukset alkavat perättäisinä aikoina 15 minuutin välein.

Mitä opastettu kierros maksaa?

Eduskunnan opastetut kierrokset ovat maksuttomia.

Järjestetäänkö opastettuja kierroksia kesällä?

​Opastettuja kierroksia järjestetään Eduskuntatalossa yleensä vain eduskunnan istuntokausien aikana. Ajantasaiset tiedot opastuksista löytyvät eduskunnan verkkosivuilta​.

Kuinka toimin, kun en löydä varausvahvistustani?

Tarkistakaa roskapostilaatikkonne. Ellei vahvistusviestiä löydy,ottakaa yhteyttä osoitteeseen oppaat@eduskunta.fi. Kertokaa yhteydenotossa varauksenne ajankohta.  

Varauksen tietojen muokkaus

Kuinka muutan ryhmävarauksen​ yhteyshenkilön, jos yhteyshenkilö on vaihtunut?

​Varausvahvistuksessa on linkki, jonka kautta pääsette muokkaamaan ryhmävarauksen​ tietoja viisi päivää ennen opastuksen ajankohtaa. Sen jälkeen pyydämme lähettämään muutoksen opaspalveluihin oppaat(at)eduskunta.fi.

Varasimme opastuskierroksen suomeksi, mutta ryhmässämme on nyt myös englanninkielisiä osanottajia. Kuinka muutan opastuskielen?

Opastus on yksikielinen. Jos toivotte, että varaamanne opastuksen opastuskieli muutetaan, niin lähettäkää vähintään viikkoa ennen asiasta ​sähköpostia osoitteeseen oppaat(at)eduskunta.fi.

​​Tarvitseeko ryhmävarauksen osallistujien ​​nimiä ilmoittaa?

Ryhmän nimilistaa ei tarvitse ilmoittaa. Sen sijaan ryhmän mukana kulkevan yhteyshenkilö vastaa ryhmästä ja hänen tietonsa tulee olla varauksella oikein ja ajan tasalla. Jos varauksen tekijä ei osallistu opastukselle, ilmoittakaa varauksessa ryhmän mukana kulkevan yhteyshenkilön (opettaja, ohjaaja, ryhmänvetäjä tmv.) nimi ja yhteystiedot.

Opastetun kierroksen peruminen

Kuinka perun varauksen?

​​Varausvahvistuksessa on linkki, jonka kautta varauksen voi perua. Viime hetken peruutukset pyydämme ilmoittamaan opaspalveluihin oppaat(at)eduskunta. 

Opastuksen kesto

Kuinka kauan opastettu kierros kestää?

Vierailuun on varattava aikaa noin yksi tunti. Turvatarkastukseen varataan vierailun alusta ensimmäiset 15 minuuttia ja kierrokseen noin 45 minuuttia.

Eduskuntaan saapuminen

Ryhmämme saapuu Eduskuntaan omalla linja-autolla. Mihin linja-auto voi jättää ryhmän?

Eduskuntatalon edessä ei ole pysäköintipaikkoja. Linja-autoille on varattu pysähdyspaikka, joka löytyy Eduskuntatalon eteläpäädystä Pohjoiselta Rautatiekadulta.

Mistä sisäänkäynnistä tulemme Eduskuntataloon?

Yleisösisäänkäynti, B-ovi, sijaitsee Eduskuntatalon pohjoispäädyssä Mannerheimintien puolella. Katso Vierailulle eduskuntaan -sivulta kartta eduskuntatalon ympäristöstä ja sisäänkäynneistä.​ Opasteita löytyy myös Eduskuntatalon edustalta.

Turvatarkastus

Pitääkö henkilötodistus ottaa mukaan?

Eduskuntaan saapuvien täysi-ikäisten henkilöiden on tarvittaessa voitava todistaa henkilöllisyytensä. Esimerkiksi ajokortti käy henkilöllisyystodistukseksi.

Minulla on sydämentahdistin tai muuta metallia kehossani. Kuinka toimin turvatarkastuksessa?

​Kertokaa asiasta turvatarkastuksessa turvatarkastajille.

Esteettömyys​

Onko liikuntaesteisille hissejä käytettävissä?

​​Kierroksen aikana kävellään paljon portaita, mutta kierroksen voi pyytää esteettömänä. Liikuntaesteisille on käytettävissä hissejä. Varausta tehdessä on erittäin tärkeää ilmoittaa esteettömyystarpeesta, jotta opas voi ottaa tämän huomioon suunnitellessaan opastusreittiä. 

Kuinka ilmoitan, mitä erityistarpeita ryhmäni jäsenet tarvitsevat?

Erityistarpeet on ilmoitettava varausvaiheessa ryhmävarauslomakkeeseen. Mikäli ryhmäänne myöhemmin ilmoittautuu liikuntaesteisiä henkilöitä, täydentäkää varauksenne tietoja varausvahvistuksesta löytyvän linkin kautta. 

Pitääkö liikuntaesteisille olla oma avustaja mukana?

Suosittelemme, että liikuntarajoitteisilla on oma avustaja mukana auttamassa kierroksen aikana. Eduskunnalla on rajoitetusti henkilökuntaa käytettävissä auttamaan liikuntarajoitteisia vierailijoita.

Kansanedustajan tapaaminen

Vierailumme aikana haluaisimme tavata kansanedustajan. Kuinka toimin?

Eduskunnan opaspalvelut ei järjestä tapaamisia. Ottakaa suoraan yhteys kansanedustajaanne, hänen avustajaansa tai eduskuntaryhmän ryhmäkansliaan sopiaksenne tapaamisesta. Kansanedustajien ja avustajien yhteystiedot löydätte täältä.​ Jos sovitte tapaamisen opastuksen yhteyteen, lisätkää siitä tieto varauksen Lisätietoja-kohtaan. Tapaamiset tulee aikatauluttaa opastetun kierroksen jälkeen.

Valokuvaus opastetulla kierroksella

Voiko kierroksen aikana kuvata?

Yleisösisäänkäynnillä tai turvatarkastuksessa valokuvaaminen on kiellettyä. Eduskuntatalossa voi kierroksen aikana kuvata vapaasti. Henkilöitä kuvatessa tulee heiltä pyytää siihen lupa. Pyydämme myös ottamaan huomioon muut Eduskuntatalossa liikkuvat ja työskentelevät ihmiset. Esimerkiksi virkamiesten työhuoneisiin ei ole sopivaa mennä kuvaamaan. Mikäli haluatte kuvata koko opastetun kierroksen, tulee siitä sopia etukäteen lähettämällä viesti osoitteeseen oppaat(at)eduskunta.fi.

Virka-ajan jälkeen järjestettävät vierailut

Vierailumme Eduskuntaan on klo 16 jälkeen. Keneltä saan lisätietoja vierailustamme?

Opastettuja kierroksia järjestetään vain virka-aikana (klo 9–15.30). Jos olette tulossa vierailulle klo 16 jälkeen, ottakaa suoraan yhteys vierailunne järjestäjään; joko kansanedustajan avustajaan, eduskuntaryhmän ryhmäkansliaan tai kansanedustajaan.​

Eväät ja lounastaminen Eduskuntatalossa

Saanko tuoda vesipullon tai eväitä mukaan Eduskuntataloon?

​Opastetulle kierrokselle ei saa ottaa eväitä, juomapulloja tai isoja kasseja. Ne tulee jättää naulakkoon tai lukittaviin kaappeihin vierailun ajaksi. Jos ryhmänne jäsenten tarvitsee pitää eväitä mukana esimerkiksi sairauteen liittyvän tarpeen vuoksi, voitte kirjata sen varauksen lisätietoihin ja ilmoittaa asiasta oppaalle.

Voiko ryhmä lounastaa tai kahvitella eduskunnassa?

Eduskunnan ravintola ja kahvila eivät ole yleisölle avoimia.​​​​​​​​​​​​​​​