Usein kysyttyjä kysymyksiä opastetuista vierailuista

Ajankohtaista​​​

Vierailuaika ja varauksen tekeminen​​

Varauksen tietojen muokkaus​

Opastetun kierroksen peruminen​

Opastuksen kesto​

Eduskuntaan saapuminen

Turvatarkastus​

Esteettömyys​

Kansanedustajan tapaaminen​

Valokuvaus opastetulla kierroksella​

Virka-ajan jälkeen järjestettävät vierailut​

Eväät ja lounastaminen Eduskunnassa​

​Ajank​​​ohtaista

​​​Milloin opastetut kierrokset Eduskuntatalossa jatkuvat? Milloin niitä voi varata?

Opastetut kierrokset jatkuvat kun epidemiatilanne paranee. ​Tiedotamme Vierailulle eduskuntaan -sivulla opastusten jatkumisesta ja siitä, milloin varauksia otetaan vastaan.

Järjestämme myös virtuaalisia etävierailuja eduskuntaan. Katso lisätiedot ja varaa ryhmällenne etävierailu Vierailulle eduskuntaan -sivulta.​

Toukokuussa Eduskuntatalon opastukset on perinteisesti varattu kouluille ja oppilaitoksille. ​​​Vier​ailuaika Eduskuntatalon opastukselle ja varauksen tekeminen 

Mitä varaamani vierailuaika tarkoittaa?

Varaamanne aika tarkoittaa aikaa, jolloin saavutte eduskunnan yleisösisäänkäynnille Eduskuntatalon pohjoispäätyyn B-ovelle ja siirrytte turvatarkastukseen. Sisääntuloa ei voi odottaa sisätiloissa. Opastettu kierros alkaa heti turvatarkastuksen jälkeen. Jos ryhmänne sisääntuloaika on esimerkiksi klo 11.15, avataan B-ovi teille klo 11.15. Tämän jälkeen siirrytte turvatarkastukseen.

Yritän varata opastetun kierroksen, mutta varauskalenteri näyttää vain punaista/harmaata. Miksi?

Punainen kertoo, että kyseisen päivän kaikki vierailuajat on varattu. Harmaa väri kertoo, että sinä päivänä ei opastuksia järjestetä. Tällainen päivä on esimerkiksi valtiopäivien avajaispäivä. Huomioittehan, että täyteen varatuilta päiviltä voi vapautua peruutusaikoja ​– seuratkaa varauskalenterin päivittymistä. Huomioittehan myös, että toukokuun ajat ovat aina salasanan takana, toukokuun ajat on perinteisesti varattu kouluille ja oppilaitoksille. Salasana luovutetaan koulun edustajalle tai opettajalle.  ​

Voiko ryhmän kokoa muuttaa?

​Jos haluatte muuttaa ryhmänne kokoa, olkaa aina erikseen yhteyksissä opastiimiin: oppaat(at)eduskunta.fi. Arvioimme tapauskohtaisesti, onnistuuko toivomanne muutos. ​

Miten varaan opastetun kierroksen yli 25 henkilölle?

Varauksen voi tehdä korkeintaan 100 hengelle kerrallaan. 

Yhdelle opastukselle voi osallistua korkeintaan 25 henkeä (sisältäen opettajat, ohjaajat tmv.). Jos teette varauksen yli 25 hengelle, järjestelmä antaa teidän automaattisesti v​arata oikean määrän perättäisiä opastusaikoja. Tällöin ryhmänne jaetaan 2–4 oppaalle, joista kukin opastaa enintään 25 henkilöä. Ryhmänne opastukset alkavat perättäisinä aikoina 15 minuutin välein.  ​

Mitä opastettu kierros maksaa?

Eduskunnan opastetut kierrokset ovat maksuttomia.

Järjestetäänkö opastettuja kierroksia kesällä?

Kierroksia ei tällä hetkellä järjestetä eduskunnan istuntovapaiden aikana. Näin ollen opastettuja kierroksia ei ole juhannuksesta elokuun loppuun, eikä myöskään joulutauolla. 

Kuinka toimin, kun en löydä varausvahvistustani?

Tarkistakaa roskapostilaatikkonne. Ellei vahvistusviestiä löydy, ilmoittakaa varauksenne ajankohta sähköpostilla osoitteeseen oppaat@eduskunta.fi niin lähetämme teille uuden varausvahvistuksen. Lähettäkää sähköpostinne samasta osoitteesta, jonka ilmoititte varaukseenne.


 

Varauksen tietojen muokkaus

Tarvitseeko osallistujien nimiä ilmoittaa?

Osallistujien nimiä ei tarvitse ilmoittaa. Pidättehän kuitenkin huolta, että ryhmän mukana kulkevan yhteyshenkilön tiedot ovat ajantasalla. Jos varauksen tekijä ei osallistu opastukselle, ilmoitattehan varauksessa ryhmän mukana kulkevan yhteyshenkilön (opettaja, ohjaaja, ryhmän​​vetäjä tmv.) nimen ja yhteystiedot. 

Kuinka muutan varauksen yhteyshenkilön, jos yhteyshenkilö on vaihtunut?

Voitte käyttää varausvahvistuksesta löytyvää linkkiä, jonka kautta varauksen tietoja pääsee muokkaamaan. Jos ette löydä varausvahvistustanne, ks. ohje yltä.

Varasimme opastuskierroksen suomeksi, mutta ryhmässämme on nyt myös englanninkielisiä osanottajia. Kuinka muutan opastuskielen?

Opastus on yksikielinen. Jos toivotte, että varaamanne opastuksen opastuskieli muutetaan, niin voitte hyvissä ajoin lähettää asiasta sähköpostia osoitteeseen oppaat(at)eduskunta.fi.


 

Opastetun kierroksen peruminen

Kuinka perun varauksen?

Varausvahvistuksessa on kohta "Peru varaus", josta varauksen voi perua. Jos ette löydä varausvahvistustanne, ks. ohje yltä.​​​​


 

Opastuksen kesto

Kuinka kauan opastettu kierros kestää?

Koko vierailuun on varattava aikaa noin yksi tunti. Turvatarkastukseen varataan vierailun alusta ensimmäiset 15 minuuttia ja kierrokseen noin 45 minuuttia.


 

Eduskuntaan saapuminen

Ryhmämme saapuu Eduskuntaan omalla linja-autolla. Mihin linja-auto voi jättää ryhmän?

Eduskuntatalon edessä ei ole pysäköintipaikkoja. Linja-autoille on varattu pysähdyspaikka, joka löytyy Eduskuntatalon eteläpäädystä Pohjoiselta Rautatiekadulta.

Mistä sisäänkäynnistä tulemme Eduskuntataloon?

Yleisösisäänkäynti, B-ovi, sijaitsee Eduskuntatalon pohjoispäädyssä Mannerheimintien puolella. Katso Vierailulle eduskuntaan -sivulta kartta eduskuntatalon ympäristöstä ja sisäänkäynneistä.​ Opasteita löytyy myös Eduskuntatalon edustalta.


 

Turvatarkastus

Pitääkö henkilötodistus ottaa mukaan?

Eduskuntaan saapuvien täysi-ikäisten henkilöiden on tarvittaessa voitava todistaa henkilöllisyytensä. Esimerkiksi ajokortti tai kuvallinen KELA-kortti käy henkilöllisyystodistukseksi.

Minulla on sydämentahdistin tai muuta metallia kehossani. Kuinka toimin turvatarkastuksessa?

Mainitkaa asiasta turvatarkastuksessa turvatarkastajille.


 

Esteettömyys​

Onko liikuntaesteisille hissejä käytettävissä?

Eduskuntatalo on esteetön. Kierroksen aikana kävellään paljon portaita. Liikuntaesteisille on käytettävissä hissejä. Varausta tehdessä on erittäin tärkeää ilmoittaa esteettömyystarpeesta, jotta opas voi ottaa tämän huomioon suunnitellessaan opastusreittiä. 

Kuinka ilmoitan, mitä erityistarpeita ryhmäni jäsenet tarvitsevat?

Erityistarpeet on ilmoitettava varausvaiheessa varauslomakkeeseen. Mikäli ryhmäänne myöhemmin ilmoittautuu liikuntaesteisiä henkilöitä, täydentäkää varauksenne tietoja varausvahvistuksesta löytyvän linkin kautta. Jos ette löydä varausvahvistustanne, ks. ohje yltä.​​​​

Pitääkö liikuntaesteisille olla oma avustaja mukana?

Suosittelemme, että liikuntarajoitteisilla on oma avustaja mukana auttamassa kierroksen aikana. Eduskunnalla on rajoitetusti henkilökuntaa käytettävissä auttamaan liikuntarajoitteisia vierailijoita.


Kansanedustajan tapaaminen

Vierailumme aikana haluaisimme tavata kansanedustajan. Kuinka toimin?

Eduskunnan opaspalvelut ei järjestä tapaamisia. Ottakaa suoraan yhteys kansanedustajaanne, hänen avustajaansa tai eduskuntaryhmän ryhmäkansliaan sopiaksenne tapaamisesta. Kansanedustajien ja avustajien yhteystiedot löydätte täältä.​ Jos sovitte tapaamisen opastuksen yhteyteen, ilmoittakaa siitä oppaille: oppaat(at)eduskunta.fi. Tapaamiset aikataulutetaan opastetun kierroksen jälkeen.


 

Valokuvaus opastetulla kierroksella

Voiko kierroksen aikana kuvata?

Yleisösisäänkäynnillä tai turvatarkastuksessa valokuvaaminen on kiellettyä. Eduskuntatalossa voi kierroksen aikana kuvata vapaasti. Pyydämme kuitenkin ottamaan huomioon muut Eduskuntatalossa liikkuvat ja työskentelevät ihmiset. Esimerkiksi virkamiesten työhuoneisiin ei ole sopivaa mennä kuvaamaan. Mikäli haluatte kuvata koko opastetun kierroksen, tulee siitä sopia etukäteen lähettämällä viesti osoitteeseen oppaat(at)eduskunta.fi.


 ​

Virka-ajan jälkeen järjestettävät vierailut

Vierailumme Eduskuntaan on klo 16 jälkeen. Keneltä saan lisätietoja vierailustamme?

Opastettuja kierroksia järjestetään vain virka-aikana (klo 9–15.30). Jos olette tulossa vierailulle klo 16 jälkeen, ottakaa suoraan yhteys vierailunne järjestäjään; joko kansanedustajan avustajaan, eduskuntaryhmän ryhmäkansliaan tai kansanedustajaan.


 

Eväät ja lounastaminen Eduskunnassa

Saanko tuoda vesipullon tai eväitä mukaan Eduskuntataloon?

Vältä eväiden tuomista eduskuntaan, se nopeuttaa turvatarkastusta.​ Opastetulle kierrokselle ei saa ottaa mukaan juomapulloja ja eväitä. Eväät ja juomapullot tulee jättää naulakkoon tai lukittaviin kaappeihin vierailun ajaksi. Jos ryhmänne jäsenten tarvitsee pitää eväitä mukana esimerkiksi sairauteen liittyvän tarpeen vuoksi, voitte kirjata sen varauksen lisätietoihin ja ilmoittaa asiasta oppaalle.

Voiko ryhmä lounastaa tai kahvitella Eduskunnassa?

Eduskunnan ravintola ja kahvila eivät valitettavasti ole yleisölle avoimia.​​​​​​​​​