​Vie​railul​le eduskuntaan

Eduskuntataloss​a järjestetään opastettuja vierailuja. Varattavissa on tällä hetkellä aikoja syyskuulle, lokakuulle, marraskuulle ja joulukuulle.

Siirry eduskuntavierailujen varauspalveluun (linkki aukeaa uuteen välilehteen)​

Eduskuntataloon voi tutustua​ varaamalla maksuttoman opastetun kierroksen. Kierrokset alkavat turvatarkastuksella ja kestävät sen jälkeen 45 minuuttia. Kierroksella tutustutaan Eduskuntataloon ja valtiopäivien toimintaan oppaan johdolla. 

Opaspalvelut eivät järjestä vierasryhmille tapaamisia kansanedustajien kanssa. Kansanedustajien ja heidän avustajiensa yhteystiedot löytyvät eduskunnan verkkosivuilta.

Eduskunnan täysistunnot, Pikkuparlamentin Kansalaisinfon​ tapahtumat ja Eduskunnan kirjasto​ ovat myös avoinna yleisölle.​ 

Sisäänkäyntien kartta löytyy tämän sivun lopusta.

Vierailupalveluja ​koskevat kysymykset voi lähettää osoitteeseen oppaat(at)eduskunta.fi. Opaspalveluiden puhelinpäivystys on auki arkisin klo 9.30-11.30, puh. 09 432 2027.​

Tarkista m​yös usein kysytyt kysymykset Eduskuntatalon opastuksista

Etävierailuja Teams-yhteyden välityksellä

Eduskuntaan voi tutustua etävierailuilla. Etävierailu toteutetaan Microsoft Teams -yhteyden välityksellä. Teamsiä voi käyttää verkkoselaimella tai sovelluksella, jonka voi ladata mobiililaitteille tai tietokoneelle. Etävierailuja voi nyt varata lokakuulle, marraskuulle ja joulukuulle. Etävierailun alkamisajankohtaa on mahdollista muokata hieman, esimerkiksi oppitunnin alkamisen mukaisesti.

Siirry eduskuntavierailujen varauspalveluun (linkki aukeaa uuteen välilehteen)
 

Etävierailun kesto on noin 45 minuuttia ja sen aikana käymme läpi eduskunnan toimintaa, erityisesti lainsäädäntöprosessin perusteita sekä kansanedustajien työtä. Lisäksi tutustutaan joihinkin Eduskuntatalon nähtävyyksiin videoiden avulla.

Sujuvan yhteyden takaamiseksi etävierailuun voi osallistua enintään 25 henkilöä omilla laitteilla. 
Vierailuun voi osallistua myös yhdessä niin, että ryhmä seuraa vierailua samalta laitteelta. Tällöin osallistujamäärää ei ole rajoitettu. Vuorovaikutuksen lisäämiseksi kameran voi pitää päällä, mutta se ei ole välttämätöntä.

Tutustu Eduskuntataloon 3D-kierroksella​

​Eduskuntatalon tärkeimpiin tiloihin voit tutustua virtuaalisesti 3D-kierroksella. 

Aloita 3D-​kierros​ (linkki johtaa pois edusku​nnan verkkosivuilta). ​​

Täysistuntoyleisö

Yleisö voi seurata eduskunnan täysistuntoja istuntosalin lehteriltä.

Eduskunta kokoontuu täysistuntoon tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 14, torstaisin klo 16 ja perjantaina klo 13. Torstain täysistunto alkaa suullisella kyselytunnilla.

Vierailijasisäänkäynti avataan 15 minuuttia ennen täysistunnon alkua. Sisäänkäynti sijaitsee pääportaiden oikealla puolella. Kaikille täysistuntoon tuleville vieraille tehdään turvatarkastus. Vältä tuomasta eväitä eduskuntaan. Eväitä ja juomapulloja ei saa viedä täysistuntosalin lehterille. Yleisölehterille on esteetön pääsy​.

Eduskuntaan ei saa tulla nastakengissä arko​jen lattiapintojen vuoksi. Sisällä tulee käyttää aina nastakenkien suojuksia tai vaihtokenkiä.

Täysistuntoa voi myös seurata suorana verkkolähetyksenä eduskunnan verkkopalvelussa. Äänestystulokset löytyvät eduskunnan verkkopalvelusta äänestyksen jälkeen ja istuntojen pöytäkirjat pian täysistunnon päätyttyä.  ​​

Ohjeet eduskuntaan saapuville

Joukkoliikenne on helpoin tapa saapua eduskuntaan. Kävelymatkaa Helsingin rautatieasemalta tai Kampin bussiterminaalista on alle kilometri. Eduskuntatalon edessä ei ole pysäköintipaikkoja. Eduskunnan lähistöllä on Helsingin kaupungin maksullisia pysäköintipaikkoja sekä yksityisiä pysäköintitaloja. 

 ​Kuvakartta Eduskuntatalosta, sanakartta alla.

 Linkki sanakarttaan Eduskuntatalosta