​Vie​railul​le eduskuntaan ​

​​Voit tutustua Eduskuntataloon ja eduskunnan toimintaan monin tavoin. Tule seuraamaan täysistuntoa, osallistu opastetulle kierrokselle tai varaa etävierailu.

Opastetut vierailut

  • yleisöopastus yksittäisille henkilöille
  • opastus ryhmille
  • Etävierailu
  • Virtuaalikierros
  • Eduskunnan kirjaston esittely

Omatoimiset vierailut

  • Seuraa täysistuntoa lehtereiltä
  • Osallistu Kansalaisinfossa järjestettävään eduskuntaryhmien tapahtumaan

​​Ohjeita vierailuihin liittyen

Kaikki opastukset ja vierailut ovat maksuttomia.

Opastukset kestävät noin 45 minuuttia, kirjaston esittely 1​​–2 tuntia.

Opastuskielet ovat suomi, ruotsi tai englanti. Muut kielet mahdollisuuksien mukaan.

Kaikille eduskuntaan saapuville tehdään turvatarkastus, vastaava kuin lentokentillä.​​​

​​Mannerheimintiellä alkaa 6.3.2023 mittava katutyö, joka vaikeuttaa liikkumista Eduskuntatalon lähistöllä ja pidentää liikenteen matka-aikoja Mannerheimintiellä. Tarkista viimeisimmät tiedot ennen saapumista osoitteesta hel.fi/mannerheimintie​.  

Opastetut vierailut​​

Varaa paikka yleisöopastukselle

​Yleisöopastus on tarkoitettu yksittäisille henkilöille ja se kestää 45 minuuttia. Sen aikana tutustut Eduskuntataloon ja eduskunnan toimintaan. Varauslomakkeet ja lisätietoa yleisöopastuksista.

Varaa opastus ryhmälle

​​Ryhmän koko on vähintään 6 henkilöä. Opastettu kierros kestää 45 minuuttia ja sen aikana ryhmäsi tutustuu Eduskuntataloon ja eduskunnan toimintaan.
Kevätkaudella 2023 opastettuja vierailuja järjestetään 12.4.–​16.6. välisenä aikana. Vaalitauon aikana opastuksia ei järjestetä. Toukokuun opastusajat on varattu vain koulujen ja oppilaitosten eduskuntavierailuja varten. Varaa opastettu kierros​

Varaa etävierailu

Etävierailu kestää noin 45 minuuttia ja sen aikana käymme läpi eduskunnan toimintaa, erityisesti lainsäädäntäprosessin perusteita sekä kansanedustajien työtä. Lisäksi tutustumme joihinkin Eduskuntatalon nähtävyyksiin videoiden avulla. Varaa etävierailu​.

​Etävierailun alkamisajankohtaa voidaan muokata esimerkiksi oppitunnin alkamisen mukaisesti. Etävierailu toteutetaan maksuttoman Microsoft Teams -yhteyden välityksellä. Voit käyttää Teamsiä verkkoselaimella tai sovelluksella, jonka voit ladata mobiililaitteille tai tietokoneelle. Sujuvan yhteyden takaamiseksi etävierailuun voi osallistua enintään 25 henkilöä omilla laitteilla. Voitte osallistua vierailuun myös niin, että ryhmänne seuraa vierailua samalta laitteelta yhdessä. Tällöin osallistujamäärää ei ole rajoitettu. Vuorovaikutuksen lisäämiseksi kameran voi pitää päällä, mutta se ei ole välttämätöntä.

Lähde virtuaalikierrokselle

Voit tutustua Eduskuntatalon tärkeimpiin tiloihin myös virtuaalisella vierailukierroksella. Aloita virtuaalikierros.

Varaa Eduskunnan kirjaston esittely

Eduskunnan kirja​sto  on kaikkien käytettävissä. Varaa opastettu vierailukäynti kirjastoon viimeistään kahta viikkoa ennen vierailupäivää. Opastettujen vierailujen kesto on 1–2 tuntia tai sopimuksen mukaan. Osanottajia voi olla enintään 30. Vierailulle Eduskunnan kirjastoon.​​​​​​

​​Omatoimiset vierailut

Seuraa täysistuntoa lehteriltä 

Tule seuraamaan eduskunnan täysistuntoja istuntosalin lehteriltä. Eduskunta kokoontuu täysistuntoon yleensä tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 14, torstaisin klo 16 ja perjantaisin klo 13. Torstain täysistunto alkaa suullisella kyselytunnilla. Perjantain täysistunto kestää tavallisesti enintään puoli tuntia. Ovet avautuvat 15 minuuttia ennen täysistuntoa. Lisätietoja täysistunnoista

Osallistu tapahtumaan Kansalaisinfossa

Eduskuntaryhmät ja kansanedustajat järjestävät kansalaisjärjestöjen kanssa yleisötilaisuuksia Kansalaisinfossa. Kansalaisinfo sijaitsee eduskunnan lisärakennuksessa eli Pikkuparlamentissa. Kansalaisinfon tilaisuuksiin saapuville tehdään turvatarkastus. Kansalaisinfon tapahtumatiedot​.

Osallistu yleisötapahtumaan

Eduskunta järjestää kansalaisille aika ajoin yleisötapahtumia, joihin kaikki ovat tervetulleita. Esimerkiksi avointen ovien tapahtumissa on mahdollisuus tutustua Eduskuntatalossa myös sellaisiin paikkoihin, jotka eivät ole tavallisesti avoimina yleisölle. Tiedotamme tulevista yleisötapahtumista tällä sivulla. ​

​​Ohjeita vierailuihin liittyen 

Ryhmävaraukset, ryhmien koko

​​Varauspalvelussa yhden ryhmän minimikoko on kuusi osallistujaa, maksimikoko 25. Varauspalvelussa voi varata enintään 100 henkilön ryhmävarauksen kerralla. Tällöin varausjärjestelmä etsii automaattisesti tarvittavan määrän peräkkäisiä aikoja ja oppaita.

Ryhmävaraukset, luokkaretket 

Koululaiset ja opiskelijat ovat tervetulleita eduskunnan opastetuille kierroksille läpi vuoden. Tuemme koulujen demokratiakasvatusta varaamalla toukokuun opastusajat vain koulujen ja oppilaitosten eduskuntavierailuja varten.

Toukokuun opastukset varataan sähköisestä varauspalvelusta. Opettaja tai koulun edustaja voi pyytää työsähköpostiinsa linkin koululaisvarausten tekemistä varten osoitteesta oppaat(at)eduskunta.fi.

Opastetun vierailun kesto 

Vierailu kestää noin tunnin. Vierailun ensimmäiset 15 minuuttia on varattu sisääntuloon ja turvatarkastukseen. Varsinainen opastettu kierros kestää noin 45 minuuttia. Kirjaston esittely kestää 1–2 tuntia. Opastuksia järjestetään virka-aikana arkipäivisin.

Sisäänkäynti Eduskuntataloon 

Kaikille eduskuntaan saapuville vieraille tehdään turvatarkastus. Opastetut vierailut alkavat aina turvatarkastuksella. Kun olet tulossa lehterille seuraamaan täysistuntoa, vierailijasisäänkäynti avautuu 15 minuuttia ennen täysistunnon alkua. Voit tulla lehterille seuraamaan täysistuntoa milloin vain istunnon aikana. Täysistuntosalin lehterille ei saa viedä eväitä eikä juomapulloja. Yleisölehterille on esteetön pääsy.

Huomioitavaa vierailulla 

Opastukset ja lehterivierailut tapahtuvat virka-aikana, joten pyydämme huomioimaan talossa työskentelevät. Matkapuhelimet tulee olla äänettöminä. 

Eduskuntaan ei saa tulla nastakengissä arkojen lattiapintojen vuoksi. Käytä sisällä aina nastakenkien suojuksia tai vaihtokenkiä. 

Yhteydenotot

Jos sinulla on kysymyksiä vierailusta eduskuntaan, ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen oppaat(at)eduskunta.fi. 

Opaspalveluiden puhelinpäivystys on auki opastuspäivinä klo 9.30–11.30, puh. 09 432 2027. ​​

Usein kysyttyjä kysymyksiä opastetuis​ta vierailuista​​​

Saapumisohje Eduskuntatalolle ja kartta sisäänkäynneistä 

Eduskunnan vierailijasisäänkäynti sijaitsee Mannerheimintiellä pääportaiden oikealla puolella.

Eduskuntaan on helpointa saapua joukkoliikenteellä. Kävelymatkaa Helsingin rautatieasemalta ja Kampin bussiterminaalista on alle kilometri. Eduskuntatalon edessä ei ole pysäköintipaikkoja. Eduskunnan läheisyydessä on Helsingin kaupungin maksullisia pysäköintipaikkoja sekä yksityisiä pysäköintitaloja.

​– Vierailijasisäänkäynti B (opastetut kierrokset, täysistunnot, avoimet ovet)
​– Eduskunnan kirjasto C
​– Pikkuparlamentti F (Kansalaisinfon yleisötilaisuudet)