Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunta kannattaa EU:n ja UK:n uutta suhdetta koskevien sopimusten nopeaa hyväksymistä

Julkaistu 17.2.2021 13.50
Muokattu 17.2.2021 13.56

Eduskunta kannattaa EU:n ja UK:n uutta suhdetta koskevien sopimusten nopeaa hyväksymistä

​Suuri valiokunta päätti tänään eduskunnan kannan EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan (UK) uutta suhdetta koskevien sopimusten hyväksymiseksi. Asian käsittelyn pohjana oli valtioneuvoston kirjelmä U 55/2020.

Eduskunta yhtyy valtioneuvoston kantaan ja kannattaa sopimusten nopeaa hyväksymistä. Sopimukset ovat kokonaisuutena arvioiden EU:n ja Suomen neuvottelutavoitteiden mukaisia, suuri valiokunta toteaa.

Suuri valiokunta katsoo, että EU voi poikkeuksellisesti tehdä sopimukset yksin eli niin sanottuina unionisopimuksina. Sopimusten tekeminen unionisopimuksina ei kuitenkaan saa muodostaa ennakkotapausta, eikä saa vaikuttaa EU:n perussopimusten mukaiseen unionin ja jäsenvaltioiden väliseen toimivallanjakoon.

Suuri valiokunta katsoo, että sopimusten väliaikaista soveltamista voidaan tarvittaessa jatkaa sopimusten loppumääräysten mukaisesti, kunnes EU-tason hyväksymismenettely on saatettu loppuun.

Euroopan komissio on ehdottanut, että sopimusten väliaikaista soveltamista jatkettaisiin helmikuun lopun sijasta 30.4. saakka, jotta sopimusten viralliset käännökset kaikille EU:n virallisille kielille saadaan valmiiksi ajoissa ja sopimusten asianmukainen käsittely EU:n neuvostossa ja Euroopan parlamentissa voidaan varmistaa.

Väliaikaisen soveltamisen jatkamisesta päättävät EU ja UK yhdessä.

Yhdistynyt kuningaskunta erosi Euroopan unionista 31.1.2020. EU:n ja UK:n uutta suhdetta koskevat sopimukset valmistuivat jouluaattona 2020 ja niiden väliaikainen soveltaminen alkoi vuoden 2021 alusta. Suuri valiokunta käsitteli sopimusten väliaikaista soveltamista epävirallisessa kokouksessaan 28. joulukuuta 2020​.

Lisätietoa: Eduskunnan kirjaston Brexit-tietopaketti​

Aihealueet
EU-asiat; Suuri valiokunta; Valiokunnat