Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Koronapassi lähetekeskustelussa

Julkaistu 22.9.2021 17.40

Koronapassi lähetekeskustelussa

​Eduskunta kävi keskiviikkona 22. syyskuuta lähetekeskustelun hallituksen esityksestä (HE 131/2021 vp). Hallituksen esityksessä tartuntatautilain muuttamisesta esitetään maahantulosäännösten voimassaolon jatkamista vuoden 2021 loppuun ja koronatodistusta koskevien säännösten lisäämistä tartuntatautilakiin. 

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) totesi esittelypuheenvuorossaan, että koronapassilla asiakkaat ja osallistujat voisivat osallistua erilaisiin tilaisuuksiin ja pääsisivät erilaisiin asiakastiloihin terveysturvallisesti, jos toimintaan merkittävän tautiryppään ilmaantumisen myötä kohdistuisi viranomaisten päättämiä rajoituksia epidemian hallitsemiseksi. 

Koronatodistuksen käyttöä vaihtoehtona rajoituksille voitaisiin edellyttää ravintoloissa ja yökerhoissa sekä yleisötilaisuuksissa, kuntosaleilla ja muissa urheiluun tai liikuntaan käytettävissä sisätiloissa, uimahalleissa ja kylpylöissä, tanssipaikoissa ja ryhmäharrastustoimintaan käytettävissä tiloissa, huvi- ja teemapuistoissa, eläintarhojen sisätiloissa, sisäleikkipuistoissa ja sisäleikkipaikoissa sekä museoissa, näyttelytiloissa ja muissa vastaavissa kulttuuritiloissa.  

Koronapassina toimisi EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta tai tarvittaessa paperisena terveydenhuollosta. Koronapassi luettaisiin THL:n Koronatodistuksen lukija ‑sovellutuksella.

Lähetekeskustelussa nousi esille muun muassa käyttöönoton ajoitukseen, ikärajaan ja mahdolliseen eriarvoistamiseen liittyviä huomioita. Keskustelun päätteeksi asia lähetettiin sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, jolle perustuslakivaliokunnan, sivistysvaliokunnan ja talousvaliokunnan on annettava lausunto.


Aihealueet
Täysistunto