Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Nato-parlamentaarikot Suomesta ja Ruotsista vierailevat Naton päämajassa

Julkaistu 25.1.2023 13.35
Naton parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenmaiden lippurivistö.

​Kuva: Naton parlamentaarinen yleiskokous

Nato-parlamentaarikot Suomesta ja Ruotsista vierailevat Naton päämajassa

​Naton parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen ja Ruotsin valtuuskunnat vierailevat Naton päämajassa Belgiassa 26.–27. tammikuuta. Suomen valtuuskuntaan kuuluvat sen puheenjohtaja Elina Valtonen (kok.), Mika Kari (sd.), Joonas Könttä (kesk.) ja Tom Packalén (ps.).

Suomalaiset ja ruotsalaiset tapaavat Brysselissä useita Naton korkeita virkamiehiä ja keskustelevat heidän kanssaan muun muassa Naton strategisesta konseptista, Venäjästä, Kiinasta, kyberturvallisuudesta ja hybridiuhkista sekä liittokunnan avointen ovien politiikasta. Naton strateginen konsepti on liittokunnan perussopimuksen ohella Naton tärkein itselleen luoma ohjausasiakirja.

”Olemme jättäneet Nato-hakemukset yhdessä Ruotsin kanssa ja yhteistyömme on tiivistä niin politiikan kuin puolustuksenkin saralla. On tärkeää, että käymme säännöllistä vuoropuhelua kollegojen kanssa ja tapaamme keskeisiä Naton toimijoita. Odotan matkaamme ja keskusteluja mielenkiinnolla”, Valtonen toteaa. 

Naton parlamentaarisella yleiskokouksella (Nato Parliamentary Assembly) ei ole muodollista yhteyttä Naton kanssa, mutta yhteistyö järjestöjen välillä on tiivistä. Naton parlamentaarisen yleiskokouksen jäseniä ovat Naton jäsenmaat, minkä lisäksi järjestöön kuuluu liitännäisjäseniä sekä tarkkailijoita.  Eduskunnasta on osallistunut valtuuskunta Naton parlamentaarisen yleiskokouksen kokouksiin vuodesta 1995 alkaen. Naton rauhankumppanuusmaana Suomi on yksi yleiskokouksen 11 liitännäisjäsenestä yhdessä muun muassa Ruotsin, Itävallan ja Sveitsin kanssa.

​Naton parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunta eduskunta.fi -palvelussa

Naton parlamentaarinen yleiskokous

Aihealueet
Kansainväliset asiat