Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Opposition vaihtoehtobudjetit keskustelussa täysistunnossa

Julkaistu 1.12.2021 18.15

Opposition vaihtoehtobudjetit keskustelussa täysistunnossa

Eduskunta kävi täysistunnossa 1. joulukuuta  keskustelun perussuomalaisten, kokoomuksen ja kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmien vaihtoehtobudjeteista vuodelle 2022. 

Vaihtoehtobudjetit ovat luettavissa eduskunnan verkkopalvelussa:

Vaihtoehtobudjetit esiteltiin täysistunnossa ryhmien suuruusjärjestyksessä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä toi esittelypuheenvuorossaan esille huolen valtion velkaantumisesta:

"Vastuuton velkaantumistahti voidaan parhaiten kääntää, kun verovaroja ei laiteta haitallisiin eikä toisarvoisiin kohteisiin entiseen tapaan. Vaikeassa taloustilanteessa asioiden laittaminen tärkeysjärjestykseen on tavallistakin tarpeellisempaa.", vaihtoehtobudjetin esitellyt edustaja Ville Tavio totesi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä nosti omassa esittelypuheenvuorossaan esiin velkaantumisen lisäksi hyvinvoinpalveluiden tulevaisuuden​:

"Hyvinvointipalvelut voidaan turvata ja kasvuun voidaan tehdä rohkeita panostuksia. Kokoomus toimii terveen julkisen talouden puolesta, jotta myös tulevaisuudessa kaiken ikäisillä suomalaisilla on mahdollisuus toimivaan hyvinvointiyhteiskuntaan, sen turvaan sekä palveluihin.",  totesi vaihtoehtobudjetin esitellyt edustaja Timo Heinonen.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä nimesi vaihtoehtobudjetin kärkitavoitteiksi hoivakriisin ratkaisun, perhepolitiikan kannusteet sekä energiaverojen kevennykset:

"Esitämme ensi vuodelle 500 miljoonan lisäpanosta hoitojonojen purkuun ja hoitohenkilökunnan palkkaukseen, lisäksi vanhuspalveluiden ja saattohoidon parantamista, mielenterveyspalveluihin terapiatakuun käyttöönottoa ja omaishoidon verovapautta." , eduskuntaryhmän esittelypuheenvuoron pitänyt edustaja Päivi Räsänen sanoi.

Eduskuntaryhmien esittelypuheenvuorojen jälkeen puheenvuoron käyttänyt valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) sanoi opposition jakavan näkemyksen hallituksen tavoitteesta kasvupolitiikan suhteen.

"Tuenilmaukseksi teiltä lasken ensinnäkin kasvupolitiikan korostamisen. Hallituksen tavoite on saada Suomi ympäristön kannalta kestävän, pitkäjänteisen ja vahvan talouskasvun uralle. Se on paras keino myös julkisen talouden tasapainoon. Oppositio näyttää tämän kasvupolitiikan näkemyksen laajasti jakavan, ja se on hieno juttu."​

Keskustelu kokonaisuudessaan on katsottavissa eduskunnan verkkolähetyspalvelussa​

Lisätietoa budjetin käsittelystä​

Aihealueet
Täysistunto