Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Puolustusvaliokunta: Vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaedellytyksiä ei saa heikentää EU:n asedirektiviillä

Julkaistu 9.12.2015 13:15
Muokattu 9.12.2015 13:18

Puolustusvaliokunta: Vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaedellytyksiä ei saa heikentää EU:n asedirektiviillä

​Eduskunnan puolustusvaliokunta katsoo, ettei EU:n asedirektiiviä voi sellaisenaan panna täytäntöön Suomessa. Valiokunnan mukaan asedirektiivi lopettaisi Suomesta omaehtoisen ja omakustanteisen maanpuolustuskyvyn ylläpidon, mikä heikentäisi merkittävästi Suomen puolustuksen uskottavuutta. Valiokunta antoi lausuntonsa PuVL 3/2015 valtioneuvoston asedirektiiviä koskevasta U-kirjelmästä keskiviikkona.

Asedirektiiviehdotuksessa esitetään muun muassa, että lippaallisten itselataavaa kertatulta ampuvien siviilikäyttöön valmistettujen ampuma-aseiden, jotka muistuttavat sarjatuliaseita, hankinta ja hallussapito kiellettäisiin yksityishenkilöiltä myös deaktivoituina. Kielto koskisi juuri niitä aseita, joita vapaaehtoisessa maanpuolustuskoulutuksessa ja reserviläisten harjoituksissa käytetään. 

Valiokunta muistuttaa, että Suomen puolustuskyky nojaa yleisen asevelvollisuuden tuottamaan laajaan reserviin, jolla puolustetaan koko maata. Kun kertausharjoituksia on valtion säästöjen vuoksi vähennetty, sotilastaitojen ylläpito on yhä enemmän jäänyt vapaaehtoisten harjoitusten varaan.  Reserviläisammunnat ovat tärkeä osa reserviläisten vapaaehtoista toimintaa ja pahimmillaan direktiivi lopettaisi reserviläisammunnat nykymuodossaan kokonaan. Valiokunta katsoo, että maanpuolustuksellisista syistä direktiiviehdotusta on välttämätöntä muuttaa tältä osin.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) pitää EU:n uutta asedirektiiviä Suomen puolustusta vahingoittavana.

”Puoliautomaattiaseiden systemaattinen kieltäminen myös heikentäisi maanpuolustustahtoa. Maanpuolustustahto on keskeinen kulmakivi puolustuksen uskottavuuden kannalta”, Kanerva sanoo.

Kanerva sanoo puolustusvaliokunnan tukevan vahvasti Euroopan komission pyrkimystä terrorismin vastaisessa taistelussa.

”Hätäisillä lakimuutoksilla voidaan kuitenkin kohdistaa resurssit väärin, ja hankaloittaa itse terroristien riisumista aseista. Näennäiset toimet johtaisivat vain nykyistä ongelmallisempiin seurannaisvaikutuksiin,” Kanerva arvioi.

Kanerva on tyytyväinen hallituksen EU-ministerivaliokunnan ja puolustusvaliokunnan päätökseen esittää direktiiviin muutoksia.

”Nyt on toimittava päättäväisesti EU:n suuntaan, jotta tähän Suomea vahingoittavaan ehdotukseen saadaan välttämättömät muutokset.”

Aihealueet
Puolustusvaliokunta