Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Mobiilisovellus tehostamaan koronaviruksen tartuntaketjujen katkaisua

Julkaistu 23.6.2020 8.50
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoushuoneen ovi kuvassa

Mobiilisovellus tehostamaan koronaviruksen tartuntaketjujen katkaisua

​Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta puoltaa tartuntatautilakiin ehdotettuja tilapäisiä muutoksia, jotka mahdollistavat tietojärjestelmän kehittämisen koronavirukselle mahdollisesti altistuneiden tavoittamiseksi. Valiokunta on antanut asiasta mietinnön (StVM 17/2020).

Tietojärjestelmä koostuu mobiilisovelluksesta ja taustajärjestelmästä ja sen tavoitteena on tukea koronaepidemian hallintaa. Tietojen käyttö ja siirto mobiilisovelluksen ja taustajärjestelmän välillä edellyttää käyttäjän suostumusta. Suostumuksen voi milloin tahansa peruuttaa poistamalla sovelluksen käytöstä. 

Valiokunta pitää yksityisyyden suojan kannalta asianmukaisena ehdotettua mallia, joka perustuu sovelluksen käytön vapaaehtoisuuteen, käyttäjän suostumukseen ja vain koronaviruksen ehkäisemiseen rajattuun käyttötarkoitukseen. Valiokunta korostaa myös sovelluksen ja taustajärjestelmän tietoturvallisuuden merkitystä. Riittävät ja tehokkaat tietoturvatoimenpiteet ovat välttämättömiä tietojen käytettävyyden, eheyden ja luottamuksellisuuden suojaamiseksi. Sovelluksen on lisäksi oltava riittävän kattavasti väestön käytössä, jotta siitä on väestötasolla hyötyä.

Valiokunta ehdottaa hyväksyttäväksi lausuman, jossa eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto seuraa mobiilisovelluksen ja taustajärjestelmän kehittämistä ja toimivuutta erittäin tiiviisti, erityisesti yksityisyyden suojan ja tietoturvan toteutumisen kannalta ja ylläpitää valmiuden tarvittaessa nopeisiin sääntelyn tai järjestelmätason muutoksiin. Valtioneuvoston tulee antaa asiasta selvitys eduskunnalle viimeistään syysistuntokaudella 2021.

Valiokunnan mietintö on luettavissa eduskunnan verkkosivuilla
Eduskunnan kirjaston tietopaketti: Mobiilisovellus koronaviruksen jäljittämiseksi

Aihealueet
Sosiaali- ja terveysvaliokunta