Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Sukupuolen vahvistamista koskeva hallituksen esitys täysistunnon ensimmäisessä käsittelyssä

Julkaistu 24.1.2023 21.30

​Kuv​a: Seta

Sukupuolen vahvistamista koskeva hallituksen esitys täysistunnon ensimmäisessä käsittelyssä

​Eduskunta keskusteli tiistaina sukupuolen vahvistamista koskeva lakiuudistuksesta. Keskustelun pohjana oli sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö. Äänestykset asiasta pidetään ensi viikolla. 

Mietinnössään sosiaali- ja terveysvaliokunta katsoo, että sukupuolen vahvistamista koskevan lainsäädännön uudistus on kiireellinen ja välttämätön ja ehdottaa lakiehdotusten hyväksymistä eräin muutoksin (StVM 42/2022 vp, HE 189/2022 vp). Lisäksi valiokunta esittää kahta lausumaa. Samalla valiokunta ehdottaa uudistuksen kanssa käsitellyn kansalaisaloitteen KAA 6/2020 vp hylkäämistä. Mietintöön sisältyy kaksi vastalausetta, joissa ehdotetaan lakiehdotusten hylkäämistä. Vastalauseensa jättivät perussuomalaisten ja keskustan eduskuntaryhmien edustajat.

Uuden lain tavoitteena on vahvistaa henkilön itsemääräämisoikeutta erottamalla sukupuolen oikeudellinen vahvistaminen lääketieteellisistä tutkimuksista ja hoidoista. Hakemus sukupuolen vahvistamisesta perustuisi jatkossa henkilön omaan selvitykseen hänen sukupuolen kokemuksestaan. 

Koko keskustelu täysistunnon pöytäkirjassa.​

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi sukupuolen vahvistamisesta ja siihen liittyviksi laeiksi (HE 189/2022 vp​).

Eduskunnan kirjaston tietopaketti 

Aihealueet
Täysistunto