Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Suuri valiokunta kuuli maa- ja metsätalousministeri Jari Leppää

Julkaistu 13.11.2020 15.15
Muokattu 13.11.2020 15.47
EU:n lippu

Suuri valiokunta kuuli maa- ja metsätalousministeri Jari Leppää

​Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) oli suuren valiokunnan kuultavana perjantaina 13. marraskuuta. Aiheena oli 16. marraskuuta järjestettävä EU:n maatalousministereiden epävirallinen videokokous, jossa aiheena on mm. maataloustuotteiden markkinatilanne. Leppä kertoi markkinan toimineen ennakoitua paremmin esim. Britannian EU-erosta ja koronapandemiasta huolimatta. Erityisenä huolena on kuitenkin sianlihamarkkina. Afrikkalainen sikarutto (ASF) on levinnyt Saksaan, minkä seurauksena Kiina on lopettanut sianlihan tuonnin Saksasta. Saksa on yrittänyt neuvotella Kiinan kanssa tuloksetta alueellisista rajoituksista, jotka sallisivat sianlihan viennin joiltain Saksan alueilta. Muut EU-maat ovat vastaavasti kasvattaneet sianlihan vientiä Kiinaan, kun taas Saksa on vienyt sianlihaa muualle EU-alueelle aiempaa enemmän.

EU:n maatalousministereiden epävirallisen videokokouksen muissa asioissa puheenjohtajamaa Saksa kertoo EU:n metsästrategian valmistelusta sekä YK:n ruokajärjestelmähuippukokouksesta, joka järjestetään ensi vuonna. Lisäksi ministerit kuulevat ruokajätteen ja -hävikin vähentämisen edistymisestä vuoden 2016 neuvoston päätelmien mukaisesti sekä komission Pellolta pöytään -konferenssista 15.-16. lokakuuta 2020.

Valiokunnan jäsenet keskustelivat ministeri Lepän kanssa myös bioturvallisuudesta, Tanskan minkkitarhojen koronaepidemiasta ja Brexit-neuvottelujen kalastukseen liittyvistä kiistoista. 

Linkki kokouksen pöytäkirjaan.


Aihealueet
EU-asiat; Suuri valiokunta; Valiokunnat