Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Tutustu tekstivastineisiin ja anna palautetta

Julkaistu 30.10.2020 11.00
Muokattu 30.10.2020 11.00

Tutustu tekstivastineisiin ja anna palautetta

​​​​​​Saavutettavuusvaatimukset ovat koskeneet eduskunnan verkkopalveluita 23. syyskuuta 2020 lähtien. Saavutettavuusvaatimusten mukaisesti myös videoiden sisältämä tieto pitää tarjota tekstimuodossa. Eduskunta julkaisee kaikista syyskuun jälkeen lähetetyistä verkkolähetyksistä tekstivastineet. Kaipaamme palautetta tekstivastineista – auta meitä kehittämään verkkopalvelujemme saavutettavuutta ja kerro meille mielipiteesi.

Eduskunnan verkkolähetysten tekstivastineet löytyvät verkkolähetyspalvelusta osoitteesta verkkolahetys.eduskunta.fi​

Kahdenlaisia tekstivastineita

Täysistuntojen tallenteissa tekstivastineena toimii istuntopöytäkirja. Eduskunnan verkkolähetysten tekstivastineet on tehty samoilla periaatteilla, joilla täysistuntojen keskustelut kirjataan pöytäkirjoihin. Täysistuntopöytäkirjoissa edustajien puheenvuorot tallennetaan sisällöltään ja tyyliltään mahdollisimman alkuperäisinä ja niitä toimitetaan kevyesti luettavuuden varmistamiseksi.

Täysistunnon tekstivastine rullaa videotallenteen yhteydessä eli tekstiä voi lukea samaan aikaan, kun katsoo tallennetta. Tekstivastineen saa verkkolähetyspalvelussa näkymään painamalla kuvaruudun alareunasta painiketta Näytä pöytäkirja.​

Muiden kuin täysistuntojen videotallenteiden tekstivastineet julkaistaan tekstimuotoisina pdf-tiedostoina. Tekstivastineita tehdään täysistuntojen lisäksi esimerkiksi valiokuntien julkisista kuulemisista, seminaareista ja tiedotustilaisuuksista. Pdf-muotoiset tekstivastineet löytyvät videon alapuolelta kohdasta Ladattavat materiaalit – Tekstivastine (pdf). ​

Tekstivastineet julkaistaan pääsääntöisesti 14 vuorokautta tapahtuman jälkeen. 

Nyt kaipaisimme tekstivastineista ja niiden toimivuudesta palautetta. Kerro meille mielipiteesi linkistä avautuvalla lomakkeella:

Kiitos paljon avustasi!

Eduskunnan verkkopalveluiden saavutettavuus

Tarkemmat tiedot eduskunnan verkkopalveluiden saavutettavuudesta löytyvät palveluiden saavutettavuusselosteista:

Aihealueet