Siirry sisältöön

Eduskunnan kirjastolta tietopaketti perhe-eläketurvan uudistamisesta

Julkaistu 15.10.2020 11.45
Muokattu 15.10.2020 11.45

Eduskunnan kirjastolta tietopaketti perhe-eläketurvan uudistamisesta

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan perhe-eläketurvan uudistusta, jonka tavoitteena on ajanmukaistaa leskeneläke ja lapseneläke vastaamaan yhteiskunnan ja perheiden muuttuneita tarpeita.

​Uudistuksella leskeneläkkeen kestoa rajattaisiin kymmenen vuoden määräajaksi tai siihen asti, kun nuorin lapseneläkkeeseen oikeutetuista täyttää 18 vuotta. Nykyisin leskeneläkettä maksetaan työeläkelakien mukaan pääsääntöisesti lesken kuolemaan saakka, ja kansaneläkelain mukaan siihen saakka, kunnes leski täyttää 65 vuotta.

Uudistus parantaisi myös avopuolisoiden ja lasten asemaa. Leskeneläkettä maksettaisiin avopuolisolle, jos hänellä on edesmenneen henkilön kanssa yhteinen alaikäinen lapsi. Työeläkelakien mukainen lapseneläke jatkuisi kaksi vuotta pidempään kuin nyt, eli kunnes lapsi täyttäisi 20 vuotta. Jos leskeneläkkeen saajaa ei ole, lesken laskennallinen perhe-eläkeosuus maksettaisiin myös lapselle.

Luonnos hallituksen esitykseksi työntekijän eläkelain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta on tällä hetkellä lausuntokierroksella.

Eduskunnan kirjasto on julkaissut hankkeesta tietopaketin. Tietopakettiin on koottu lainvalmisteluaineistoa, eduskunta-asiakirjoja, oikeusvertailevaa aineistoa, aiheeseen liittyvää kirjallisuutta sekä uutisointia. Päivitämme tietopakettia lakihankkeen edetessä.

Lisätietoa tietopaketista: johtava tietoasiantuntija Erika Bergström, puhelin 09 432 3402, sähköposti etunimi.sukunimi(at)eduskunta.fi.

Tutustu Eduskunnan kirjaston tietopakettiin Perhe-eläketurvan kehittäminen

Muita Eduskunnan kirjaston lakihankkeiden tietopaketteja

Aihealueet
Kirjasto