Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunnan kokoelmaan 400. haastattelu veteraanikansanedustajista

Julkaistu 31.8.2016 11.00

Eduskunnan kokoelmaan 400. haastattelu veteraanikansanedustajista

Eduskunnan kirjasto on koonnut haastattelemalla muistitietoa entisiltä kansaedustajilta vuodesta 1988 lähtien.

Haastattelukokoelma on kansainvälisessä vertailussa ainutlaatuinen: Euroopan parlamenteissa ei ole yhtä kattavia, pitkäikäisiä ja huolellisesti ylläpidettyjä entisten kansanedustajien muistitietoarkistoja.

Esko-Juhani Tennilä toimi kansanedustajana yhtäjaksoisesti 36 vuotta. Lapin veteraanikansanedustajaa haastateltiin lähes 12 tuntia viime kesäkuussa. Tennilän haastattelu oli Veteraanikansanedustajien muistitietoarkiston 400. haastattelu.

Veteraanikansanedustajien muistitietoarkiston haastattelujen yhteenlaskettu pituus on noin 2400 tuntia. Haastattelutallenteita kuunnellen voisi kuluttaa rattoisasti sata vuorokautta eli yli kolme kuukautta. Haastattelujen äänitallenteista on purettu 62 000 tekstisivua. Keskimäärin haastattelut ovat noin kuuden tunnin tai 160 tekstisivun mittaisia. 

Jokaista entistä kansanedustajaa kutsutaan veteraaniedustajaksi, mutta kaikkia heistä ei ehditä haastattelemaan. Kun uusia haastatteluita tehdään vuosittain 12–15, haastateltaviksi valikoituvat pitkäikäisimmät tai muuten merkittävän uran tehneet kansanedustajat. Vuosina 1945–2011 eduskuntaan valituista 1402 kansanedustajasta yli neljäsosa on saatu haastateltua.

Veteraanikansaedustajien muistitietokokoelma on tarkoitettu tutkimuskäyttöön, joten haastattelujen käyttö edellyttää tutkimusluvan hakemista. Aineiston tutkimuskäyttö on nykyään vaivatonta, sillä haastattelutiedostot voidaan lähettää tutkijoille suojatun sähköpostin liitteinä. 

Eduskunnan muistitietoaineiston ansiosta suomalaisen politiikan tutkimukseen avautuu entistä monipuolisempia näkökulmia toisen maailmansodan jälkeiseltä ajanjaksolta. Yhtenäisellä haastattelurungolla koottu aineisto mahdollistaa myös vertailevan tutkimuksen. 

Historian- ja politiikantutkijoiden lisäksi muistitietoarkisto tarjoaa tutkimusaineistoa esimerkiksi etnologeille, sukupuolentutkijoille tai sosiologeille. Henkilö- ja puoluehistorian lisäksi muistitiedon avulla voidaan tutkia esimerkiksi poliittista sosialisaatiota, poliittista kulttuuria tai politiikkaan liittyviä tunteita.

Tervetuloa tutkimaan!


Lisätietoa:
Veteraanikansanedustajien muistitietoarkisto / Eduskunnan kirjasto
tutkija Joni Krekola
puh. 09-432 3464, sähköposti: etunimi.sukunimi@eduskunta.fi

Aihealueet
Kirjasto