Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Suuri valiokunta hyväksyi oikeusvaltiomekanismista saavutetun neuvottelutuloksen

Julkaistu 20.11.2020 15.00

Suuri valiokunta hyväksyi oikeusvaltiomekanismista saavutetun neuvottelutuloksen

​Suuri valiokunta päätti tänään eduskunnan kannan neuvottelutulokseen, jonka EU:n neuvosto ja Euroopan parlamentti saavuttivat koskien EU:n talousarvion suojaamista ns. oikeusvaltiomekanismilla.
 
Yhtyen valtioneuvoston kantaan suuri valiokunta pitää neuvotteluissa saavutettua tulosta hyväksyttävänä. Valtioneuvoston kantaan voi tutustua tarkemmin eduskunnan sivuilla asiakirjassa UJ 41/2020 (U 40/2018).

Suuri valiokunta päätti myös, että eduskunta yhtyy valtioneuvoston kantaan koskien komission oikaisukirjelmää, jolla se täydentää EU:n ensi vuoden talousarviota monivuotisesta rahoituskehyksestä ja elpymispaketista saavutetun sovun mukaisesti. Asian U 43/2020 vp - UJ 43/2020 vp käsittelytiedot eduskunnan sivuilla

Suuri valiokunta äänesti molemmista aiheista. Äänestystulokset ja vastaehdotukset voi lukea kokouksen pöytäkirjasta suuren valiokunnan sivulla​.

Valiokunta sai ministereiden selvitykset kehitysministereiden ja kilpailukykyministereiden kokouksista

Suuri valiokunta sai kokouksessaan myös ministeri Ville Skinnarin (sd.) ja ministeri Mika Lintilän (kesk.) selvitykset EU:n kehitysministerien ja kilpailukykyministerien tulevista epävirallisista videokokouksista.

Kehitysministerit käsittelevät mm. kehitysmaiden velkakestävyyttä ja sukupuolten tasa-arvoa. Suuren valiokunnan kokouksessa keskusteltiin kansalaisliikkeiden ja naisliikkeiden tasa-arvotyön merkityksen korostamisesta sukupuolten tasa-arvoa ulkosuhteissa koskevassa toimintaohjelmassa, joka ilmestyy ensi viikolla.

Kilpailukykyministerien kokouksen osalta keskustelua käytiin mm. start up -yritysten ja perustutkimuksen merkityksestä innovaatiotoiminnassa ja komission ehdotuksista tiedonannossa Uusi eurooppalainen tutkimusalue tutkimusta ja innovointia, joka julkaistiin syyskuussa.​

Aihealueet
Suuri valiokunta; Valiokunnat; EU-asiat