Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Suuri valiokunta vahvisti eduskunnan aiemmat kannat EU:n elpymisvälineeseen

Julkaistu 9.10.2020 14.55

Suuri valiokunta vahvisti eduskunnan aiemmat kannat EU:n elpymisvälineeseen

​Suuri valiokunta vahvisti tänään eduskunnan kannat EU:n neuvostossa käytäviin neuvotteluihin EU:n elpymisvälineen perustamisesta (U 27/2020) ja siitä rahallisesti suurimman osan muodostavasta elpymis- ja palautumistukivälineestä (U 30/2020).

Neuvottelut koskevat EU:n puheenjohtajamaan Saksan tekemiä kompromissiehdotuksia, jotka perustuvat Eurooppa-neuvoston heinäkuussa tekemiin linjauksiin. Suuren valiokunnan tänään päättämät kannat yhtyvät valtioneuvoston kantaan ja ovat eduskunnan aiempien kantojen mukaisia (SuVL 6/2020, SuVL 7/2020; SuVEK 56/2020). Suomi tukee neuvotteluissa puheenjohtajan kompromissiehdotusta.

Suuren valiokunnan kokouksessa eduskunnan kantoihin tehtiin 2 vastaesitystä, jotka voi lukea suuren valiokunnan sivuilla julkaistavasta kokouksen pöytäkirjasta myöhemmin tänään.

Suuri valiokunta päätti myös, ettei sillä ole tässä vaiheessa huomautettavaa valtioneuvoston toimintalinjaan koskien Euroopan komission tiedonantoa EU:n biodiversiteettistrategiaksi (E 84/2020). Biodiversiteettistrategia on komission tiedonanto, eikä asian käsittelyyn tässä vaiheessa sisälly lainsäädäntöehdotuksia.

Suuri valiokunta sai asiasta lausunnot maa- ja metsätalousvaliokunnalta ja ympäristövaliokunnilta. Valtioneuvosto pitää esitystä ”kunnianhimoisena ja kokonaisvaltaisena strategiana, jolla voidaan saada aikaan merkittäviä parannuksia luonnon monimuotoisuuden tilaan”. Eduskunnan kantaan tehtiin 2 vastaesitystä.

Yleisten asioiden neuvosto saa tilannekatsauksen rahoituskehystä koskevista neuvotteluista

Suuri valiokunta käsitteli päivän kokouksessaan myös EU:n yleisten asioiden neuvoston tulevaa kokousta 13.10., jonka asioina ovat mm. tilannekatsaus monivuotiseen rahoituskehykseen ja elpymispakettiin, EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan välinen neuvottelutilanne sekä 15.-16.10. pidettävän Eurooppa-neuvoston valmistelu. 

Valiokunta keskusteli eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) kanssa erityisesti oikeusvaltiomekanismin kytkemisestä rahoituskehykseen ja elpymispakettiin. EU:n neuvosto ja Euroopan parlamentti keskustelevat oikeusvaltiomekanismista osana rahoituskehyksestä käytäviä keskusteluja. Suuren valiokunnan keskustelussa käsiteltiin mm. Suomen tavoitteita, vaikutusmahdollisuuksia ja keinoja edistää oikeusvaltioperiaatteen vahvistamista myös koronapandemian aikaisessa tilanteessa.​​

Aihealueet
EU-asiat; Suuri valiokunta; Valiokunnat