Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Tietopaketti Eduskunnan kirjastolta – Asevelvollisuus ja naisten vapaaehtoinen asepalvelus

Julkaistu 21.4.2021 10.15
Muokattu 21.4.2021 10.16

​Kuva: Santtu Nevalainen / Puolustusvoimat

Tietopaketti Eduskunnan kirjastolta – Asevelvollisuus ja naisten vapaaehtoinen asepalvelus

Puolustusministeriössä on vireillä hanke, jonka tarkoituksena on saattaa asevelvollisuuslaki ja laki naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta vastaamaan kaikilta osin perustuslain vaatimuksia.

Asevelvollisuuslakiin esitetään useita pienehköjä muutoksia, jotka koskevat muun muassa kutsuntojen järjestämistä, kutsuntakuulutuksen julkaisemista, oikaisuvaatimusmenettelyä ja palveluskelpoisuuden määrittämistä varusmiespalveluksen keskeyttämisen yhteydessä.

Naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annettu laki esitetään korvattavaksi uudella samannimisellä lailla. Varusrahaa, valintatilaisuutta ja raskautta koskevat säännökset ehdotetaan nostettavaksi alemman tasoisista säädöksistä lakiin. Lain muutoksenhakusäännöksiä ja terminologiaa ehdotetaan yhtenäistettäväksi asevelvollisuuslain kanssa.

Hallituksen esitys on tarkoitus antaa syksyllä 2021. Sekä asevelvollisuuslain muutoksen että lain naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2022 tai mahdollisimman pian sen jälkeen.

Eduskunnan kirjasto on julkaissut tietopaketin lakihankkeesta. Tietopakettiin on koottu lakiuudistuksen valmisteluun liittyviä aineistoja ja asiaan liittyviä eduskunta-asiakirjoja. Lisäksi pakettiin on koottu oikeusvertailua muista maista sekä aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, tutkimuksia ja uutisia. Tietopakettia päivitetään lakihankkeen edetessä.

Lisätietoa tietopaketista antaa tietoasiantuntija Tommi Peuhkurinen, puhelin 09 432 3465 tai sähköposti etunimi.sukunimi@eduskunta.fi


Tutustu tietopakettiin Asevelvollisuus ja naisten vapaaehtoinen asepalvelus
Muita Eduskunnan kirjaston lakihankkeiden tietopaketteja

Aihealueet
Kirjasto