Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Tietopaketti Eduskunnan kirjastolta – Lähestymiskiellon tehostaminen

Julkaistu 25.5.2022 9.00

Tietopaketti Eduskunnan kirjastolta – Lähestymiskiellon tehostaminen

Oikeusministeriössä on vireillä hanke, jonka tarkoituksena on tehostaa lähestymiskieltoa, vähentää lähestymiskiellon rikkomista ja lisätä erityisesti lähisuhdeväkivallan uhrin turvallisuutta.

​Lähestymiskielto tarkoittaa, että henkilön hengen, terveyden, vapauden tai rauhan suojaamiseksi voidaan jotakuta toista kieltää ottamasta häneen yhteyttä. Lähestymiskieltoa koskevan lain (898/1998) tarkoitus on ehkäistä rikoksia ennalta ja parantaa mahdollisuuksia puuttua vakavaan häirintään.

Uutena keinona hengen tai terveyden vaarassa olevan henkilön suojelemiseksi otettaisiin käyttöön sähköisesti valvottu lähestymiskielto. Tuomioistuin voisi päättää, että laajennettuun lähestymiskieltoon liitettäisiin sähköinen valvonta, jos se olisi välttämätöntä henkeen, terveyteen tai vapauteen kohdistuvan rikoksen uhan torjumiseksi eikä se olisi kohtuutonta ottaen huomioon uhkaavan rikoksen vakavuus, valvontaan määrättävän olosuhteet ja muut asiassa ilmenneet seikat.

Hallituksen esitys on arvioitu annettavaksi eduskunnalle syysistuntokaudella 2022. Aiheesta tehty mietintö on ollut lausuntokierroksella vuonna 2021.

Eduskunnan kirjasto on julkaissut tietopaketin lakihankkeesta. Tietopakettiin on koottu lakiuudistuksen valmisteluun liittyviä aineistoja sekä asian käsittelytietoja eduskunnassa. Lisäksi pakettiin on koottu oikeusvertailua muista maista sekä aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, tutkimuksia ja uutisia. Tietopakettia päivitetään lakihankkeen edetessä.

Lisätietoa tietopaketista antaa tietoasiantuntija Tommi Peuhkurinen, puh. 09-4323465, sähköposti etunimi.sukunimi@eduskunta.fi

Tutustu tietopakettiin Lähestymiskiellon tehostaminen 

Muita Eduskunnan kirjaston lakihankkeiden tietopaketteja

Aihealueet
Kirjasto