Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunnan kirjastolta tietopaketti yhdistyslain uudistamisesta ja uudesta toimintaryhmälaista

Julkaistu 9.9.2021 9.00
Muokattu 9.9.2021 9.31

Eduskunnan kirjastolta tietopaketti yhdistyslain uudistamisesta ja uudesta toimintaryhmälaista

Oikeusministeriössä valmistellaan yhdistyslainsäädännön uudistusta ja uutta yhteisöllistä kansalaistoimintaa koskevaa sääntelyä.

​Yhdistykset ovat keskeinen osa suomalaista kansalaisyhteiskuntaa. Yhdistysten toimintaympäristö sekä kansalaistoiminnan muodot ovat kuitenkin muuttuneet viime vuosina. Yhdistyslain muutoksilla ja uudella toimintaryhmälailla pyritään helpottamaan yhteisöllistä kansalaistoimintaa. Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaan on kirjattu toimenpiteiksi yhdistysten yhdistymisen helpottaminen ja jäsenten suorien vaikutusmahdollisuuksien lisääminen.

Yhdistyslain muuttamista ja toimintaryhmälakia valmisteleva työryhmä esittää useita kansalaistoimintaa helpottavia lainsäädännön uudistuksia, kuten sääntömääräykseen perustuvan toimitusjohtaja-toimielimen sallimista ja etäosallistumisen helpottamista yhdistyksen kokouksessa.   

Hallituksen esitys yhdistyslain muuttamiseksi ja uudeksi toimintaryhmälaiksi on tarkoitus antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella 2022.

Eduskunnan kirjasto on julkaissut lakihankkeesta tietopaketin. Tietopakettiin on koottu muun muassa hankkeen valmisteluun liittyviä virallisaineistoja, eduskunta-asiakirjoja, aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja uutisia. Tietopakettia päivitetään lakihankkeen edetessä.

Lisätietoa tietopaketista antaa korkeakouluharjoittelija Verna Ruokonen, p. 050 4016543, sähköposti etunimi.sukunimi@eduskunta.fi

Tutustu tietopakettiin Yhdistyslain uudistus ja uusi toimintaryhmälaki

Muita Eduskunnan kirjaston lakihankkeiden tietopaketteja

Aihealueet
Kirjasto