Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

KK 613/2020 vp

Viimeksi julkaistu 27.8.2020 14.58

Kirjallinen kysymys KK 613/2020 vp Kirjallinen kysymys kevytautolainsäädännön kumoamiseen johtavista neuvotteluista

TimoHeinonenkokym.

Eduskunnan puhemiehelle

Hallitus tulee esittämään eduskunnalle kevytautoja koskevien lakien kumoamista. Eduskunnassa, suurella enemmistöllä viime vaalikaudella päätetty kevytautolaki oli alun perin tulossa voimaan 1.11.2019. Syksyllä 2019 Rinteen hallitus päätti hakea vuoden jatkoaikaa valmistellakseen lakia EU-lainsäädännön kanssa yhteensopivaksi.  

Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisemien asiakirjojen perusteella muun muassa seuraavia muutoksia kevytautoihin on pohdittu: maksiminopeuden lasku 45 kilometriin tunnissa, ajoneuvossa matkustavien lukumäärän rajaaminen sekä kansallinen ajokorttiluokka kevytautoille. Asiakirjoista käy lisäksi ilmi, että esimerkiksi ajoneuvon "traktorimaisemmaksi" tekemistä muun muassa vetokoukun avulla ei pidetä ideaalina, sillä se ei lisää liikenneturvallisuutta.  

Liikenne- ja viestintäministeriön avoimessa tiedotteessa todetaan: "Komissio ehdotti Suomen kanssa käydyissä neuvotteluissa, että Suomi hakisi poikkeusta ajokorttidirektiivin soveltamis-alasta siten, että kevytautoja koskevasta ajo-oikeudesta voitaisiin säätää kansallisesti." 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miksi komission tarjoamaa poikkeusta ajokorttidirektiivin soveltamisalaan kevytautojen suhteen ei haettu? 
Helsingissä 26.8.2020 
TimoHeinonenkok
HeikkiAuttokok
PetteriOrpokok
PauliKiurukok
MarkoKilpikok
ArtoSatonenkok