Esityksessä määritellään sairausvakuutuksesta korvattavien taksimatkojen hinnat ja korvausperusteet taksien enimmäishintasäännösten kumoutuessa ensi vuoden heinäkuusta alkaen. Sääntelyn tavoitteena on ennakoida sairausvakuutuksen matkakorvausmenojen määrää. Tavoitteena on myös, että vakuutetuille ei aiheutuisi taksimatkoista muuta maksuosuutta kuin sairausvakuutuslain mukainen omavastuuosuus. Lisäksi tavoitteena on saada kaikki sairausvakuutuksesta korvattavaksi tulevat taksimatkat matkojenyhdistelytoiminnan piiriin, mikä osaltaan auttaisi vähentämään taksimatkojen korvausmenoja. Tarkoituksena on perustelujen mukaan ollut laatia lainsäädäntö liikenteen palveluista annetun lain voimaantulon jälkeiseksi ajaksi ennen valmisteilla olevien sote-uudistuksen ja sosiaali- ja terveydenhuollon monikanavaisen rahoituksen yksinkertaistamisen voimaantuloa.
Sosiaali- ja terveysvaliokunta pitää tärkeänä, että lainmuutoksilla varmistetaan, että vakuutetut pääsevät yhdenvertaisesti asuinpaikasta riippumatta terveyspalveluihin tarvittaessa taksilla. Lakiehdotuksessa korvauksen edellytyksenä on taksimatkan tilaaminen Kansaneläkelaitoksen kanssa suorakorvausmenettelystä sopineesta tilausvälityskeskuksesta. Vain jos tällaista keskusta ei alueella ole, voi korvattavan taksimatkan tilata muuta kautta. Taksit, jotka ajavat tilausvälityskeskuksen välittämiä matkoja tai jotka ovat tehneet sopimuksen Kelan kanssa, eivät saa veloittaa vakuutetulta asetuksella säädettävää enimmäishintaa enempää. Enimmäishinta on samalla vakuutetun enimmäiskorvausperuste. Valiokunta toteaa, että korvausten keskittäminen tilausvälityskeskuksista tilattaviin taksimatkoihin on perusteltua. Vakuutetun oikeus korvauksiin säilyy muilta osin ennallaan ja edellyttää taksin käytön olevan nykyisen lain mukaisesti liikenneolosuhteiden tai vakuutetun sairauden tai vamman vuoksi perusteltua.
Ensi vuoden loppuun saakka voimassa oleva enimmäishintasääntely turvaa korvausten jatkuvuutta siirtymävaiheessa. Puolen vuoden siirtymäaikaa voidaan pitää melko lyhyenä, ja tilausvälityskeskusten hankintaan on valiokunnan asiantuntijakuulemisissa nähty liittyvän ennalta arvaamattomia riskejä. Nykyinen suorakorvausmenettely ei ole käytettävissä, jos Kelalla ei ole sopimusta tilausvälityskeskuksen tai kuljetusyrityksen kanssa. Tällöin vakuutettu joutuu hakemaan korvauksen jälkikäteen Kelalta. Valiokunta pitää erittäin tärkeänä, että Kela käynnistää tilausvälityskeskusten kilpailuttamisen ripeästi siten, että sopimuksen tehneitä tilausvälityskeskuksia on alueellisesti kattavasti. Valiokunta toteaa, että sopimukset tilausvälityskeskusten kanssa voidaan solmia myös pidemmäksi ajaksi kuin lakiehdotuksen voimassaoloaika.
Matkojenyhdistelytoimintaa koskevan 20 luvun 5 §:n muutokset mahdollistavat tarkoituksenmukaisen yhdistelytoiminnan toteuttamisen. Valiokunta pitää vakuutettujen kannalta myönteisenä tavoitetta, etteivät välityskeskukset peri matkan tilaajalta puhelumaksuja eikä taksimatkasta vakuutetuille aiheudu muuta omavastuuosuutta kuin sairausvakuutuslaissa säädetty.
Saattajan matkan korvaamisen osalta tavoitteena on yhdenmukaistaa Kansaneläkelaitoksen nykyisin epäyhtenäinen korvauskäytäntö sekä rajoittaa saattajan kustannusten korvaaminen enintään vakuutetun omasta kulkemisesta aiheutuneiden matkakustannusten määrään saakka. Valiokunta pitää korvauskäytännön yhtenäistämistä kannatettavana.
Kansaneläkelaitoksen on tarkoitus kilpailuttaa taksien tilausvälityskeskustoiminta kuljetuskustannuksineen vuoden 2018 aikana. Valiokunta pitää tärkeänä, että tilausvälityskeskusten kilpailutuksissa edellytetään toimijoiden pystyvän tuottamaan tilausten välitystoiminnan tehokkaasti ja tasapuolisesti välityskeskukseen liittyneille kuljettajille. Tilausten keskittäminen tilausvälityskeskuksiin on tarkoituksenmukaista kuljetusten yhdistelyllä tavoiteltavien säästöjen vuoksi. Perustuslakivaliokunta on lausunnossaan kiinnittänyt huomiota siihen riskiin, että tilausvälityskeskuksen välittämät ajot voivat vähentyä huonon kannattavuuden vuoksi merkittävästi ja korvaus vain näistä matkoista voi muodostua kohtuuttomaksi. Sosiaali- ja terveysvaliokunta pitää tärkeänä, että siirtymävaiheen asetus valmistellaan yhteistyössä ministeriöiden ja muiden viranomaisten kesken ja että valmistelussa kuullaan eri asiakasryhmien ja muiden alan toimijoiden näkemyksiä. Lain tavoitteiden toteutumista ja vaikutuksia on tarpeen huolellisesti seurata.
Lain voimaantuloon, siirtymävaiheeseen ja myöhempäänkin toimeenpanoon liittyy huomattavia viestinnällisiä haasteita. Erityisesti taksimatkojen korvaamisesta luopuminen muiden kuin tilausvälityskeskuksesta tilattujen taksimatkojen osalta edellyttää huolellista tiedottamista muutoksen vaikutuksesta asiakkaille ja esimerkiksi terveydenhuollon henkilöstölle.
Valiokunta toteaa, että vain enimmäishintasäännökset on tarkoituksenmukaista säätää väliaikaisesti voimassaoleviksi ja ehdottaa lakiteknisen selkeyden vuoksi, että toistaiseksi voimassa olevat muutokset säädetään uudessa 2. lakiehdotuksessa.