Arvoisa puhemies! Huumeet aiheuttavat valtavasti tuhoa ja kärsimystä maassamme joka ikinen päivä. Päättäjinä meidän on tehtävä parhaamme, jotta niin huumeiden kuin muidenkin päihteiden käyttö vähenisi. Samalla on huolehdittava siitä, että päihdepalvelut koko maassa toimivat.
Kehitys on hyvin, hyvin huolestuttavaa. Huumeiden käyttö on viimeisten vuosien aikana lisääntynyt huomattavasti. Huumesairauksien vuoksi terveydenhuollon vuodeosastohoidossa olleiden potilaiden ja hoitojaksojen määrä on lisääntynyt viimeisen viiden vuoden aikana. Myös huumeista johtuvat kuolemat ovat lisääntyneet rajusti. Esimerkiksi vuonna 2016 THL:n myrkytyskuolematilaston mukaan huumeisin kuoli 133 henkilöä, kun vuonna 2019 eli kolme vuotta myöhemmin näitä kuolemia valitettavasti oli jo 189. Samaan aikaan myös alkoholi aiheuttaa edelleen yhteiskunnallemme miljardiluokan kustannukset vuosittain ja mittaamattomasti kärsimystä. Henkirikoksista 80 prosentissa mukana on alkoholi. Huumeriippuvuus ja alkoholiriippuvuus ovat aina inhimillinen murhenäytelmä. Niistä irti pääsemiseen tarvitaan paitsi ihmisen omaa tahtoa useimmiten myös ulkopuolista apua.
Arvoisa puhemies! Päihdekoukkuun jäänyt ihminen etsii usein myös uusia aineita, joilla ruokkia riippuvuutta. Meidän on kyettävä yhteiskuntana tekemään toimia, joilla vähennetään huumeiden ja muiden päihteiden käytöstä johtuvia haittoja. Keskeistä on ennaltaehkäistä ongelmien syntymistä. Huumausaineiden ja alkoholin saatavuutta täytyy rajoittaa. Tarvitsemme raittiiseen elämäntapaan kannustavaa asennetta lapsuudesta lähtien.
Tarkastelemme nyt hallituksen esitystä, jonka tavoitteena on määritellä tietyt huumausainetarkoituksessa käytettävät dimetyylitryptamiinia sisältävät kasvijauheet, ‑rouheet ja ‑valmisteet huumausaineiksi. Muutoksen jälkeen näitä tuotteita koskisivat huumausainelaissa säädetyt yleiskiellot. Sote-valiokunnan asiantuntijakuulemisessa THL totesi, että on hyvä, että näillä lainmuutoksilla pyritään ehkäisemään huumausaineiden lisääntynyttä tarjontaa. Poliisihallitus taas toi lausunnossaan esiin, että tämä mahdollistaa poliisin puuttumisen rikolliseen toimintaan huumausaineiden käytön ja välittämisen osalta ja että laajemmin tällä esityksellä voidaan katsoa olevan myös rikostorjunnan kannalta ennaltaestävää vaikutusta. Käytännössä on havaittu, että kun esimerkiksi niin sanottuja muuntohuumeita on määritelty huumausaineiksi, niin niiden käyttö päihdetarkoituksessa on vähentynyt.
Hallituksen esitys parantaa myös viranomaisten mahdollisuuksia huumausainerikosten estämiseen, paljastamiseen ja selvittämiseen ja päivittää muutoksenhakua koskevaa sääntelyä. Nämä ovat tarpeellisia ja kiitettäviä tavoitteita ja esityksiä. Sosiaali‑ ja terveysvaliokunta pitää hallituksen esitystä yksimielisesti kannatettavana. Valiokunta ehdottaa yhtä muutosta, joka valiokunnan mukaan tukee paremmin valvovan viranomaisen tehtävän hoitamista.
Arvoisa puhemies! Keskustalle on tärkeää, että hallitusohjelmaan saatiin ennaltaehkäisevä ote, joka koskee myös päihdepalveluita. On muistettava, että valitettavasti päihdekierre alkaa usein jo nuoruudessa. Lapset ja nuoret tarvitsevat turvallisen kodin, jossa ohjataan ja kasvatetaan raittiiseen elämäntapaan. He tarvitsevat riittävät resurssit koulumaailmassa ja ainakin yhden aikuisen, joka kannustaa elämässä eteenpäin.
Santeri Alkio taannoin totesi, että jokainen koti on maailman keskipiste. Lausuimme vastikään toisen asian yhteydessä sote-valiokunnassa nuorten syrjäytymisestä ja totesimme, että usein syrjäytymiseen liittyvät ongelmat alkavat jo varhaislapsuudessa. Valiokunta lausui, että perheiden ja lasten hyvinvoinnin tukeminen on keskeistä nuorten syrjäytymisen ehkäisemisessä ja hyvinvoinnin tukemisessa.
Arvoisa puhemies! Nyt aloittavilla uusilla hyvinvointialueilla on iso ja merkittävä rooli ennaltaehkäisevän työn ja päihdepalveluiden saatavuuden ja laadun varmistamisessa. Näihin päihdepalveluihin myös sote-valiokunta mietinnössään kiinnittää huomiota ja korostaa niiden merkitystä.
Valitettavan usein huume‑ tai alkoholiongelmissa on taustalla myös mielenterveyden ongelmia. Siksi on äärimmäisen tärkeää huolehtia myös mielenterveyspalveluiden saatavuudesta. Tällä hetkellähän olemme päihdekriisin lisäksi valitettavasti myös todella vakavan mielenterveyskriisin keskellä. Tällä viikolla muun muassa lapsiasiavaltuutettu ilmaisi huolensa tilanteesta. Mielenterveyshoitoa yli lain määräämän ajan odottaneita nuoria on tällä hetkellä yhdeksän kertaa enemmän kuin ennen koronaa — yhdeksän kertaa enemmän nuoria on odottanut yli lain määräämän ajan mielenterveyshoitoaan, ja samalla nuorten ahdistuneisuus ja masennusoireilu ovat kääntyneet entistä jyrkempään nousuun.
Tilanteen korjaamisella on kiire. Kannustammehan koko Suomessa ihmisiä päihteettömään elämäntapaan ja huolehdimmehan siitä, että heikoille joutunut saa tarvittavan avun ja tuen?
Puhemies Matti Vanhanen
:Edustaja Mäkelä.