Kun Gorba kävi kylässä

  Kalevi Sorsa ja Mihail Gorbatshov väkijoukossa. 

  Muistatko, kun Gorba kävi kylässä?

  Neuvostoliiton kommunistisen puolueen viimeiseksi jäänyt pääsihteeri Mihail Gorbatšov vieraili vaimonsa Raisan kanssa Suomessa lokakuussa 1989. Eduskunnassa Gorbatšovin vierailua isännöivät puhemies Kalevi Sorsa ja varapuhemies Elsi Hetemäki-Olander.

  Gorbatšov oli Suomessa suosittu, uudentyylinen neuvostojohtaja. Hän tunnusti vierailunsa aikana Suomen puolueettoman aseman, minkä eteen suomalaiset diplomaatit olivat työskennelleet vuosikymmenien ajan. Vierailun toinen kohokohta koettiin, kun vieraan käteen annettiin Nokian Mobira Cityman 900 -matkapuhelin, jolla hämmentynyt pääsihteeri sai yhteyden Moskovaan.

  Kylmä sodan aikakausi oli päättymässä: kumous käynnistyi Itä-Euroopasta ja levisi Baltian maihin, jotka itsenäistyivät syksyllä 1991. Gorbatšov luopui vallasta ja Neuvostoliitto hajosi vuodenvaihteessa 1991/1992.

  Suomen ja Neuvostoliiton valtiosuhteita vuodesta 1948 lähtien säädellyt Yya-sopimus todettiin rauenneeksi toukokuussa 1992, kun eduskunta hyväksyi sen tilalle sopimuksen Suomen ja Venäjän suhteiden perusteista. 

  Olitko mukana yleisössä, kun Gorbatšov vieraili Suomessa? Millaisia muistoja ja kokemuksia sinulla on suomalaispoliitikkojen ja Neuvostoliiton edustajien kanssakäymisestä?

  Ylen Elävä arkisto: Gorba-huumaa ja kuuluisa kännykkäpuhelu

  Kuva: Vesa Lindqvist / Eduskunta

   ‭(Piilotettu)‬ Kerro eduskuntamuistosi!