The Corpse Washer

The Corpse Washer

Antoon, Sinan: The Corpse Washer. New Haven & London, Yale University Press, 2013. 185 s.

​Kirjailija saattaa kuvata historiaa tavalla, joka voi tuntua totuudenmukaisemmalta kuin historiantutkimukset. Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla muutti suomalaisten käsitystä maamme historian murroskohdista ehkä enemmän kuin yksikään historiantutkimus.

Sinan Antoonin romaanin on sanottu kuvaavan Irakin lähihistoriaa paremmin kuin tutkimukset. Romaani on kertomus Jawadista, shiiamuslimista, jota sukunsa tradition mukaisesti opetetaan ruumiinpesijäksi. Jawad tahtoo kuitenkin kuvanveistäjäksi. Hän hylkää sukunsa tradition ja ryhtyy opiskelemaan Bagdadin taideyliopistossa.

Historia kuitenkin päättää toisin. Irakin ja Iranin sota, Saddam Husseinin yksinvalta ja Yhdysvaltain hyökkäys Irakiin rikkovat yhteiskunnan rakenteet ja pakottavat Jawadin palaamaan ruumiinpesijäksi.

Irak on rikki, Jawad särkynyt.

I am like the pomegranate tree, but all my branches have been cut, broken, and buried with the dead. My heart has become a shrunken pomegranate beating with death and falling every second into a bottomless pit. But no one knows. No one. The pomegranate alone knows.

 

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 15.12.2014 9.00
Muokattu 20.4.2015 14.30

 Tutustu myös