Demokratia kulkee takaiskusta toiseen

Sailas, Raimo: Demokratia kulkee takaiskusta toiseen. Kanava 4/2014. s. 34–37.

​Raimo Sailas on toiminut Kanava-lehden kolumnistina vuodesta 2010. Tämä kolumni on hänen viimeisensä kyseisellä paikalla.

Sailas ruotii demokratian vetovoiman vähenemistä. Demokratian tilasta on kirjoitettu viime aikoina varsin pessimistisestikin. Demokratian tie on ollut karikkoinen, eikä se edes ole kovin vanha asia, vaikka sen juuret ovatkin antiikin Ateenassa. Koko viime vuosituhannen ajan demokratian tie on ollut aaltoilevaa.

Viimeaikaisen kehityksen osalta Sailas viittaa The Economistiin, jonka mukaan demokratian vetovoimaa on heikentänyt kaksi pääsyytä: vuosien 2007–2008 finanssikriisi ja Kiinan nousu. Talouskriisi on heikentänyt kansalaisten luottamusta hallituksiinsa. Myös Kiinan hurja taloudellinen nousu nakertaa demokratiaa: taloudellinen kehitys ei näytäkään olevan demokratioiden yksinoikeus.

Sailas kirjoittaa myös Venäjästä. Viimeaikaiset tapahtumat ovat osoittaneet toiveet Venäjän demokratisoitumisesta vain haaveiksi. Myöskään Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa demokratisoitumisen aalto ei ole kantanut tarpeeksi pitkälle.

Osansa Sailaksen kritiikistä saa myös EU ja lopulta kansalaiset itse. Kansalaisten tulisi toimia toisin ja hankkia parempaa tietopääomaa, jotta demokratia jaksaisi kukoistaa. Kolumni on herättelevä ja lukemisen arvoinen.

 

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa
Demokratiaa ja demokratiavajetta koskevaa kirjallisuutta Eduskunnan kirjastossa viimeisten viiden vuoden ajalta

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 16.6.2014 9.00
Muokattu 16.4.2015 15.28