Euroopan ytimessä : 20 vuotta myötä- ja vastamäessä

Store, Jan: Euroopan ytimessä: 20 vuotta myötä- ja vastamäessä. Helsinki, Otava, 2014. 381 s.

​Miten pärjää parhaiten EU-neuvotteluissa? Suomen entisen EU-suurlähettilään Jan Storen omakohtaisia kokemuksia ja kuvauksia lukuisista kansainvälisistä neuvotteluista voi pitää sekä neuvottelutaidon oppaana että käytännön käsikirjana Euroopan unioniin. Se auttaa ymmärtämään paremmin monimutkaista ja jatkuvasti muuttuvaa EU:ta.

Kirjoittaja hoiti Suomen ulkoasianhallinnon tärkeintä virkaa, EU-suurlähettilään tehtävää Brysselissä vuosina 2008–2013. "Pysyvä edustaja" liikkuukin tiiviisti omalla ydinalueellaan kuvaten tarkasti isojen neuvotteluprosessien etenemistä niihin valmistautumisesta lähtien.

EU:ssa verkostoituminen ja asioihin etukäteen perehtyminen on ensiarvoisen tärkeää. Neuvotteluissa asetelmat vaihtuvat koko ajan ja siksi on oltava tarkkana viime minuutteihin asti. Neuvottelutyylillä ja -taktiikalla on suuri merkitys tavoiteltaessa muiden jäsenmaiden luottamusta.

Pienenä jäsenmaana Suomi on 20 vuoden aikana vakiinnuttanut asemansa ja saavuttanut muiden luottamuksen. Store valottaa integroitumisen vaatimaa kovaa työtä virkamiesnäkökulmasta. Suomen poliittinen johto määrää EU-politiikan suuntaviivat, joiden pohjalta maan etua ajetaan. Samalla on tarpeen vaatiessa pystyttävä tekemään koko unionia koskevia päätöksiä. Tasapainon säilyttäminen ja ohjeiden soveltaminen vaatii asiantuntijuuden lisäksi diplomaattisia taitoja.

Kirjassa on esimerkkitapauksia, joissa Suomen rakentavalla linjalla on päästy haluttuihin tavoitteisiin. On myös tapauksia, jotka ovat syöneet luottamuspääomaa. Kirjoittajan mukaan vaikuttaminen tapahtuu parhaiten pysyttelemällä valtavirrassa. Hän uskoo Euroopan unionin tulevaisuuteen, kunhan taloudesta pidetään huolta ja suhtaudutaan avoimesti ulkomaailmaan.


Saatavuus Eduskunnan kirjastossa
Suomen liittyminen Euroopan unioniin -tietopaketti
Euroopan talouskriisi -tietopaketti

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 9.2.2015 9.00
Muokattu 20.4.2015 14.45