Faktabaari ja Debattibaari

Faktabaari on poliittisesti sitoutumaton, kaikille avoin kansalaispalvelu. Se ei toimi minkään poliittisen puolueen puolesta tai puoluetta vastaan. Faktabaaria toimitetaan vapaaehtoispohjalta. Faktabaarin toteutuksen taustalla on Avoin yhteiskunta ry.

Faktabaari-palvelu on syntynyt yhdysvaltalaisista esimerkeistä Factcheck.org ja Politifact.com. Palvelun tarpeellisuuden taustalla on myös aktiivisten kansalaisten huoli Suomessa käytävän julkisen keskustelun tasosta. Poliitikkojen esitystavat asioista koetaan myös liian usein puolitotuudellisiksi ja virheellisiksi.

Palvelu aloitti toimintansa vuonna 2014 käytyjen EU:n parlamenttivaalien vaalikampanjoinnin keskustelua tarkistamalla. Faktabaari halusi omalta osaltaan varmistaa, että vaalikampanjointi käydään tosiasioilla. Faktabaari jatkaa faktantarkistusta helmikuusta 2015 lähtien tulevien eduskuntavaalien ajan.

Faktabaarin ohella toimii Debattibaari. Debattibaari perustettiin myös 2014 asiallista ja argumentoitua yhteiskunnallista keskustelua varten ja nostamaan ja laajentamaan keskustelun tasoa. Asioista kerrotaan liian usein pintapuolisia puolitotuuksia tutkimustiedon jäädessä kevyemmälle uutisoinnille.

 

Faktabaari
Debattibaari
Factcheck.org
Politifact.com

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 16.3.2015 9.00
Muokattu 20.4.2015 14.56