Gerd Poppe – sopeutumattomana Itä-Saksassa

Leitner, Christin: Gerd Poppe: ein unangepasstes Leben in der DDR. Stuttgart, Ibidem, 2013. 204 s.

Gerd Poppe (1941–) opiskeli fysiikkaa Rostockissa ja työskenteli fyysikkona Stahnsdorfin puolijohdetehtaassa 1965–1976. Prahan tapahtumien aikoihin 1968 hän aktivoitui oppositiotoimintaan järjestelmäkriittisillä kannanotoillaan ja kriittisten tilaisuuksien järjestelijänä.

Robert Havemann ja Wolf Biermann kuuluivat Poppen lähipiiriin. Protesti jälkimmäisen kansalaisoikeuksien riistämistä vastaan 1976 aiheutti Poppelle käytännössä kiellon harjoittaa koulutuksensa mukaista työtä. Vuoteen 1984 asti hän toimii uimahallin koneenhoitajana.

Poppe oli vuonna 1986 perustetun kansalaisoikeusliikkeen Initiative Frieden und Menschenrechte perustajajäseniä. Hän osallistui liikkeen edustajana Saksan jälleenyhdistymiseen johtaneisiin tapahtumiin.

Christin Leitnerin elämänkertatutkimus esittää yhden näkökulman Poppen tiehen sopeutumattomaksi, itä-saksalaisen opposition edustajaksi. Tutkimus perustuu enimmäkseen Poppen ja hänen Itä-Saksan ajan lähimpien ja tovereiden haastatteluihin.

Metodinen lähestymistapa tarjoaa välähdyksiä yleisiin poliittisiin sääntöihin mukaantumattomien arkielämästä ja poliittisen toisinajattelun synnyn taustoista Itä-Saksassa.

 

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 27.10.2014 9.00
Muokattu 20.4.2015 12.36