Ihmisoikeuksien käsikirja

Koivurova, Timo – Pirjatanniemi, Elina (toim.): Ihmisoikeuksien käsikirja. Helsinki, Tietosanoma, 2013. 600 s.

​Timo Koivurovan ja Elina Pirjatanniemen toimittama teos tarjoaa asiantuntevaa ja kiinnostavaa tietoa ihmisoikeuksista.

Ihmisoikeuksien lyhyen historiataustoituksen jälkeen esitellään perus- ja ihmisoikeuksia Euroopan unionissa (Tuomas Ojanen) sekä sodissa ja kriiseissä (Lauri Hannikainen).

Naisten, lasten, työntekijöiden, pakolaisten, vähemmistöjen, alkuperäiskansojen sekä vammaisten henkilöiden ihmisoikeuksiin perehdytään omissa osioissaan.

Kansainvälisen seurannan ja valvonnan osalta esillä on YK:n ihmisoikeusneuvoston yleismaailmallinen määräaikaistarkastelu (Universal periodic review, UPR), johon Suomi on osallistunut kaksi kertaa.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomari Päivi Hirvelä kertoo muun muassa ihmisoikeustuomioistuimen valitusprosessista ja tulkintaperiaatteista.

YK:n naisten oikeuksien sopimuksen toteutumista arvioi CEDAW-komitea, jonka toiminnasta kirjoittaa Niklas Bruun.

Suomessa tapahtuvasta ihmisoikeuksien seurannasta ja valvonnasta kirjoittavat Sirpa Rautio (Ihmisoikeuskeskus), Pasi Pölönen (ylimmät laillisuusvalvojat) ja Juha Lavapuro (kotimaiset tuomioistuimet).

Ihmisoikeuksista yritystoiminnassa kirjoittavat Kristiina Kouros ja Kristiina Vainio. Leena Heinimäki puolestaan kertoo ihmisoikeuksista ympäristönsuojelussa.

 

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 26.5.2014 9.00
Muokattu 16.4.2015 15.09