Kiinan suurin harppaus : päämääränä maailman valvotuin kansa

Baer, Katarina & Koponen, Kalle: Kiinan suurin harppaus : päämääränä maailman valvotuin kansa. Teos, 2020. 207.

Millaista on elää kaupungissa, jonka julkisissa tiloissa kasvot voidaan tunnistaa ja linkittää viranomaisten tietokantoihin? Kiina on ottamassa kaikkien aikojen suurinta harppaustaan eli etenemässä kohti täydellistä valvontaa. Baerin ja Koposen kirja analysoi Kiinan johdon politiikkaa tuoden esiin myös tavallisten kansalaisten ajatuksia valvontayhteiskunnasta.

Demokratisoitumisen sijaan nykyinen hallinto suuntaa vallan vahvempaan keskittämiseen. Kiinan kansallisen kehityksen ja uudistuksen komissio linjasi jo vuonna 2015, että valtiollisen valvontajärjestelmän on katettava kaikki julkiset paikat, oltava täysin verkostoitunut ja aina toimiva. Kirja kertoo, miten linjaus on toteutunut ja miten se vaikuttaa kiinalaisessa suurkaupungissa asuvien arkielämään.

Järjestelmän pyrkimyksenä ei liene pelkästään valvonta vaan laajempi vaikuttaminen ihmisten ajatteluun ja käyttäytymiseen. Valvontakeinoja kehitetään ja nykyaikaistetaan. Kokeiluvaiheessa olevan nk. kansalaispistejärjestelmän on tarkoitus kattaa kaikki 1,4 miljardia kiinalaista mukaan lukien yritykset ja hallintoyksiköt. Erityisesti kasvojentunnistusteknologian yhdistäminen valvontakameroihin nostaa valvonnan uudelle tasolle. Valvontakoneisto perustuu edistyneeseen tekoälyä hyödyntävään teknologiaan, joka ei ole lailla säädeltyä.

Kirjassa kerrotaan myös Kiinassa puhjenneen koronaepidemian alkuvaiheista, joita kirjan tekijät seuraavat kolmen shanghailaisen omakohtaisten kokemusten kautta.

Toimittaja Katarina Baer ja valokuvaaja Kalle Koponen asuivat Kiinan Shanghaissa elokuusta 2019 tammikuuhun 2020. Kirjan tekstin on kirjoittanut Baer ja se on kuvitettu Koposen ottamin valokuvin.

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 13.1.2021 9.45
Muokattu 14.1.2021 9.01