Kirja muuttuvassa tietoympäristössä

Inkinen, Tommi – Löytönen, Markku – Rutanen, Anne (toim.): Kirja muuttuvassa tietoympäristössä. Helsinki, Suomen tietokirjailijat, 2014. 195 s.

​Painettu kirjallisuus elää voimakasta murroskautta, niin lehdet kuin kirjatkin. Kirjassa 18 kirja-alan ammattilaista esittelevät monipuolisesti kirjan roolia tietoympäristön murroksen myllerryksessä. Tässä poiminta kolmesta mielenkiintoisimmasta artikkelista.

Viestinnän ja informaatiotutkimuksen professori Erkki Karvonen kuvaa hauskasti ja elävästi artikkelissaan "Savitauluista sosiaaliseen mediaan" viestinnän yleistä kehityshistoriaa. Kuvaus alkaa ajasta ennen kirjoitusta ja kulkee läpi vuosituhansien savitaulujen, käsikirjoitusten, painotuotteiden ja sähköisen median kautta nykyiseen digitaaliseen kulttuuriin.

Akatemiatutkija Juha Herkman perehdyttää omassa kirjoituksessaan "Lukemisen yhteisöllisyys ja muuttuva tietoympäristö" lukemisen muutokseen digitalisoitumisen aikakaudella. Vaikka moni asia muuttuu, lukemisen kulttuurissa on paljon pysyviä elementtejä, Herkman painottaa.

Kolmas mielenkiintoinen artikkeli käsittelee kirjastolaitosta. Kehitysjohtaja Juha Hakala on seurannut kirjastoautomaatiota ja aineistojen digitalisoitumista yli kolmen vuosikymmenen ajan. Elektroninen julkaiseminen ja aineistojen verkkojakelu ovat jo nyt muuttaneet kirjaston työtapoja enemmän kuin Gutenberg konsanaan, eikä muutokselle näy loppua, hän tiivistää.

 

Julkaisu elektronisessa muodossa
Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 1.12.2014 9.00
Muokattu 20.4.2015 14.19