Komplekseja, kilpailua ja kumppanuutta : Suomen ja Ruotsin suhteissa

Majander, Mikko: Komplekseja, kilpailua ja kumppanuutta: Suomen ja Ruotsin suhteissa. Helsinki, Kustannusosakeyhtiö Siltala, 2020. 270 s.

Majander kirjoittaa teoksessaan Suomen ja Ruotsin kompleksisesta suhteesta toisen maailmansodan jälkeen. Voiko naapuriin luottaa, pettääkö se?

Talvisodasta on jäänyt tunne, että Ruotsi petti tulematta apuun ja lisäksi esti länsivaltojakin tulemasta apuun. Jo legendaariseksi harmitusta aiheuttavaksi sattumukseksi on muodostunut, kun Ruotsi unohti kertoa Suomelle EU-jäsenyyshakemuksestaan ennen asian julkituloa. Ruotsin pääministeri oli luvannut, että informoidaan.

Ruotsin mielestä taas Suomi mateli Neuvostoliiton edessä kylmässä sodassa, kun Ruotsi esitti maailman omatuntona moraalista suurvaltaa. Mukana seikkailevat lisäksi salaperäiset sukellusveneet Ruotsin rannikolla.

Majander vertailee myös pääministereiden suhteita toisiinsa, jotkut niistä ovat olleet lämpimiä, toiset viileämpiä. Pohjola-yhteyden Majander katsoo kuitenkin keskeiseksi Suomen pärjäämiselle isojen ja pienien joukossa.


Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 1.2.2021 17.35
Muokattu 1.2.2021 17.35