Mandela : virallinen elämäkerta

Sampson, Anthony: Mandela: virallinen elämäkerta. Helsinki, Auditorium, 2014. 701 s.

​Nelson Mandela (1918–2013) oli yksi aikamme kiinnostavimmista poliittisista toimijoista. Vastikään suomennetussa elämäkerrassa Etelä-Afrikan presidentiksi nousseen Mandelan poliittista johtajuutta ja valtiomiesaikoja taustoitetaan kansalaisoikeustaistelijan, mielipidevangin ja poliittinen eheyttäjän kausien kautta.

Englantilainen toimittaja Anthony Sampson tunsi Nelson Mandelan jo vuodesta 1951. Hän sanoo pyrkineensä näyttämään Mandelan elämän karun todellisuuden sellaisena kuin Mandela ja hänen toverinsa sen kokivat, vailla myyttejä ja kiiltokuvia.

Kirjassa on voitu hyödyntää Mandelan ja hänen lähipiirinsä haastatteluja sekä ennen julkaisemattomia kirjeitä ja asiakirjoa, kuten diplomaatti- ja tiedustelulähteitä.

Anthony Sampson julkaisi Mandelan niin kutsutun virallisen elämäkerran vuonna 1999. John Battersby on päivittänyt teosta vuosina 2011 ja 2014. Nyt se on siis luettavissa myös suomeksi.

 

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 2.6.2014 9.00
Muokattu 16.4.2015 15.15