Muuttuva tekijä : kirjoituksia tekijänoikeudesta ja taiteesta

Alén-Savikko, Anette et al. (toim.): Muuttuva tekijä: kirjoituksia tekijänoikeudesta ja taiteesta. Helsinki, Helsingin yliopisto 2020. 226 s.

Digitalisaatio koskettaa kaikkia taiteen osa-alueita mutta kohtelee niitä eri tavoin. Muuttuva tekijyys haastaa myös tekijänoikeuden. Tätä murrosta tutkittiin Helsingin yliopiston tutkimushankkeessa Taide, tekijyyden muutos ja tekijänoikeus, jonka keskeiset tulokset on julkaistu avoimena kirjana.

Koronapandemialla on ollut valtava vaikutus kulttuurialalla. Kirjastot, galleriat ja museot ovat joutuneet sulkemaan oviaan ja esittävät taitelijat menettäneet toimeentulonsa. Siinä missä digitaalinen kehitys on lisännyt uusia tapoja tuottaa taidetta ja tavoittaa yleisöjä, pandemia ja sitä seuranneet poikkeusolot merkitsivät äkillistä siirtymistä pelkästään virtuaalisille alustoille.

Digitalisaation ja tekijyyden murrokseen on keskittynyt Helsingin yliopiston monivuotinen tutkimushanke, jonka keskeiset tutkimustulokset on julkaistu teemaan sopivasti avoimena kirjana. Kokoelmateoksen kirjoittajat ovat tutkijoita kirjallisuudentutkimuksen, tekijänoikeusjuridiikan, taiteen sosiologian ja viestinnän aloilta.

Kolmeen osioon jakautuva teos käsittelee muun muassa tekijänoikeuden perusteita, taiteen vapauden rajoja konkreettisten esimerkkien ja oikeuskäytäntöjen valossa sekä tekijänoikeustuloja tekijyyden määrittelijänä.


Teos verkkojulkaisuna:
Muuttuva tekijä : kirjoituksia tekijänoikeudesta ja taiteesta
Tutkimushankkeen verkkosivut:
Taide, tekijyyden muutos ja tekijänoikeus

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 15.12.2020 16.05
Muokattu 15.12.2020 16.07