Neukkuturismi : Neuvostoliiton matkailun historia

Sutinen, Ville-Juhani: Neukkuturismi: Neuvostoliiton matkailun historia. Tampere, Vastapaino, 2020. 463 s.

Neuvostoliiton historia esitetään nykyään ainakin Venäjän ulkopuolella kovin kielteisessä valossa. Ville-Juhani Sutisen tietokirja neukkuturismista on tästä säännöstä virkistävä poikkeus. Se käsittelee Neuvostoliiton sisäistä matkailua sekä turismia Neuvostoliittoon ja Neuvostoliitosta ulkomaille. Matkailusta kehittyi keskusjohtoisessa järjestelmässä oma palvelusektorinsa, jonka suomalaisetkin yhä muistavat Intouristina.

Matkailu Neuvostoliitossa oli pitkään tiukasti säänneltyä ja usein työpaikkaperusteinen palkinto. Maailmansotien välisellä kaudella ulkomaiset turistiryhmät olivat harvinaisia ja koostuivat usein ”pyhiinvaeltajista ja myötäjuoksijoista”, joille propagoitiin neuvostotodellisuuden paraatipuolta. Järjestelmä ei missään vaiheessa suosinut itsenäisiä matkailijoita, esimerkiksi hotelliin majoittuminen saattoi olla mahdotonta.

Turismin yleistyessä Suomestakin 1960-luvulla kontrolli höltyi muttei koskaan poistunut: suomalaisia kierrätettiin Leningradin ja Moskovan perusturistikohteissa ja oppailla oli velvollisuus tiedottaa ongelmista. Vodka vapautti. Neukkuturismi jäljitteli matkailun länsimaisia trendejä mutta tuotti niistä omintakeisia versioitaan.

Teos neukkuturismista perustuu vaikuttavan laajaan lähdeaineistoon, tutkimuskirjallisuuteen, matkakirjoihin, oppaisiin ja brosyyreihin sekä matkailulehtiin.

Upeinta teoksessa on matkailumainonnasta, -oppaista ja valokuvista koottu runsas värikuvitus. Se herättää henkiin muistoja tunkkaisesta neuvostotodellisuudesta, joka pyrittiin kuitenkin esittämään matkailijoihin vetoavasti.


Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 19.1.2021 13.05
Muokattu 22.1.2021 15.17