Nukkumatin kylmä sota

Silvola, Sakari: Nukkumatin kylmä sota. Helsinki, SKS Kirjat, 2021. 228 s.

Toimittaja Sakari Silvola on perehtynyt Nukkumatin (Unser Sandmännchen) rooliin kylmässä sodassa vuodesta 1959 alkaen. Käsityönä syntyneet nukkeanimaatiojaksot löivät laudalta läntisen kilpailijansa (Das Sandmännchen) ja levisivät myös sosialististen maiden ulkopuolelle. Itäsaksalaisen reaalisosialismin lempeä lähettiläs heitti unihiekkaa Yleisradionkin lastenohjelmissa vuosina 1973–2003.

Sympaattisen hahmon tavaramerkkejä olivat erilaiset kulkupelit, joilla Nukkumatti aluksi saapui ja poistui jakson lopussa. Nukkumatti vieraili myös DDR:n ulkopuolella, esimerkiksi Suomen Lapissa ja avaruudessa.

Animaatioihin oli ujutettu hienovaraista sosialistista propagandaa, pioneeriasuja ja Trabanteja. Avaruusalusten kyljessä komeili tuttu lyhenne CCCP. Suomalaisten muistoissa Nukkumatin seikkailujen tunnusmusiikkina soi Jukka Siikavireen säveltämä Unihiekkaa-laulu.

Rakastettu Nukkumatti selvisi vaivoin hengissä Saksojen yhdistymisestä. Tuotantoa jatkettiin, mutta monet itäsaksalaiset perinteisen animaation taitajat menettivät työnsä. Nukkumatti ei enää ollut arjen sankari vaan enemmän satuhahmo, joka seikkaili mielikuvitusmaailmassa.


Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 6.9.2021 17.25
Muokattu 6.9.2021 17.25