Politiikan kuvat : kansanedustajaehdokkaiden vaalikuvien tulkintaa

Virkki, Susanna: Politiikan kuvat: kansanedustajaehdokkaiden vaalikuvien tulkintaa. Helsinki, Avain, 2019. 199 s.

​Tutkija Susanna Virkin kirjassa käydään läpi eri aikoina julkaistuja vaalikuvia ja luodaan myös katsaus suomalaisen kansanvallan historiaan. Kirja pohjautuu Eduskunnan kirjaston julkaisemattomaan vaalimainoskokoelmaan vuosilta 1945–2015.

Kirjassa on mukana myös poliitikkojen haastatteluja aiheeseen liittyen. Mitä kansanedustajaehdokkaat itse ajattelevat kuvistaan ja ovatko kuvat muuttuneet vuosien saatossa?

Perinteisen kirjoitetun tekstin lukutaidon lisäksi tarvitaan myös visuaalista lukutaitoa eli kuvan lukutaitoa. Kirjan tavoitteena onkin tarjota apuvälineitä vaalikuvien tulkitsemiseen. Kuvia voidaan tarkastella monesta eri näkökulmasta. Esimerkiksi, miten kuvan esittämän henkilön katse ja eleet, värit sekä sommittelun kokonaisuus yhdistyvät visuaaliseksi ja tulkittavaksi kokonaisuudeksi.

Vaalikuvan tehtävä on ennen kaikkea herättää katsojassa positiivinen kiinnostus ehdokasta kohtaan, ja näin pyrkiä vaikuttamaan äänestäjien asenteisiin ja äänestyskäyttäytymiseen.


Saatavuus Eduskunnan kirjastossa
Eduskunnan arkiston aarteita – tutkija teki vaalimainoksista kirjan
Politiikan kuvat -kirjan julkistustilaisuus 23.10.2019, video Eduskunnan kirjaston YouTube-kanavalla

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 5.12.2019 10.55
Muokattu 9.11.2020 14.47