Ruoka, ilmasto ja terveys

Isomäki, Risto: Ruoka, ilmasto ja terveys. Helsinki, Into, 2021. 383 s.

​Risto Isomäen teos kiteyttää yhteen lihapainotteisen ruokavalion suorat ja välilliset vaikutukset ihmisten terveyteen ja ilmastoon. Isomäki käy kirjassaan läpi eri alojen tieteellisiä tutkimuksia, jotka osoittavat, että tuotantoeläinten kasvattaminen nykyisessä mittakaavassa tuottaa hiilidioksidipäästöjä, saastuttaa vesistöjä ja kuluttaa lähes puolet kaikesta maapallon makeasta vedestä.

Kirjassa käsitellään myös antibioottien vaikutusten muutoksia ajan saatossa sekä viruksia, niiden alkuperää ja myös tämän päivän vitsausta, koronaa. Paino on kuitenkin menneissä pandemioissa ja niiden syissä. Tunnetuimpia niistä ovat espanjantauti ja sikainfluenssa. Monen vakavan taudin alkujuuret johtavat eläinten tehotuotantoon. Eläinoikeudelliset kysymykset ovat myös esillä.

Kirjan päättävä lähdeviitteiden luettelo on ikään kuin kirjan tiivistelmä, jossa Isomäki listaa vielä kertomansa faktat ja neuvoo lisätiedon lähteille.

Saatavuus eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 17.6.2021 14.30
Muokattu 17.6.2021 14.30