Suomi on ruotsalainen

Vilkko, Marjo: Suomi on ruotsalainen. Helsinki, Schildts & Söderströms, 2014. 320 s.

​Teoksen nimi on tuttu samannimisestä, Marjo Vilkon käsikirjoittamasta tv-sarjasta. Vilkko syventää sarjan teemaa ja käsittelee sitä, mitä kaikkea Suomi tänä päivänä on johtuen Ruotsin ajan vaikutuksesta. Vaikutuksia käydään läpi eri näkökulmien kautta: historian, uskonnon, lain ja demokratian, kielen, talouden ja hyvinvointivaltion.

Tv-sarjan, kuten kirjankin tarkoitus tekijän mukaan "ei ollut vain kerrata historiaa, vaan näyttää, kuinka nykyisyys on kiinni katkeamattomassa menneisyyteen johtavassa ketjussa". Tv-sarja aiheutti vilkasta keskustelua ja jopa provosoi monia väittämään, että sarjan mukaan kaikki tai ainakin kaikki hyvä olisi Ruotsista saatua, eikä mikään suomalaisista lähtevää.

Kirjasta voi jokainen tutkia kirjoittajan ja tv-sarjan tekijöiden tavoitteita ja tarkastella muun muassa historian faktoja. Vastauksia sellaisiin kysymyksiin kuin esimerkiksi millainen Suomi olisi ilman Ruotsin aikaa, on mahdoton antaa.

Kirjoittaja on myös huolissaan historian tuntemuksen ja ymmärryksen tulevaisuudesta Suomessa. Hän pitää puolustuspuheen koulujen historian opetuksen riittävän tason säilyttämisestä. Historian ja nykymaailman ymmärtämiseksi opetusta pitäisi olla sen verran, että historiaa tunnetaan pidemmälle taaksepäin kuin viime vuosisadalle tai vain toisen maailmansodan aikaan asti.

 

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 15.9.2014 9.00
Muokattu 15.9.2015 11.24