Suuri levottomuus : Olavi Paavolaisen kulttuurinen katse ja matkat 1936–1939

Laamanen, Ville: Suuri levottomuus: Olavi Paavolaisen kulttuurinen katse ja matkat 1936–1939. Turku, K&H -kustannus, 2014. 346 s.

​Olavi Paavolainen oli maailmansotien välisten vuosikymmenten merkittävin suomalainen kulttuurikriitikko, joka kiehtoo yhä sekä lukevaa yleisöä että tutkijoita. Paavolainen tunnetaan kirjoittajana, joka pyrki vangitsemaan ajan hengen teoksiinsa.

Ville Laamanen tarkastelee Turun yliopistossa helmikuussa tarkastetussa väitöskirjassaan Paavolaisen tutkimusmatkoja kansallissosialistiseen Saksaan (1936), Etelä-Amerikkaan (1937) sekä Stalinin terrorivuosista toipuvaan Neuvostoliittoon (1939).

Paavolainen kirjoitti kahden ensimmäisen matkansa perusteella esseistisen Pako pimeyteen -trilogian, jonka käytinvoimana oli totalitaristisen ideologian nousu valtaan Saksassa. Hän suhtautui uteliaalla mielenkiinnolla myös kilpailevaan totalitaristiseen järjestelmään, mutta reportaasikirja Neuvostoliiton-matkasta jäi toisen maailmansodan melskeissä lopulta kirjoittamatta.

Laamanen kokoaa Paavolaisen matkakirjoista kolme pääteemaa, joissa esitellään poliittinen massaihminen, biologinen maailmanselitys sekä uudet uskonnot. Hän vertailee Paavolaista muihin, lähinnä suomalaisiin ja ruotsalaisiin matkakirjailijoihin. Eniten uutta tietoa Laamanen esittää Neuvostoliiton-matkasta, josta on tähän asti tiedetty varsin vähän. Tutkija on saanut käyttöönsä Moskovan arkistoista neuvostoliittolaisten isäntien raportteja Paavolaisen vierailusta.

Paavolainen oli outo lintu sekä Saksassa että Neuvostoliitossa, mikä oli kriittisen kulttuurisen katseen perusedellytys. Hän ei ollut natsi eikä kommunisti, mutta kykeni silti innostumaan joistakin molempien järjestelmien tarjoamista vaihtoehdoista. On ilmeistä että jos Paavolainen olisi vanginnut neuvostomaan ajan hengen kuten Saksan vaikutelmat aikaisemmin, teos olisi huomattu muuallakin Euroopassa.

 

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 10.3.2014 9.00
Muokattu 16.4.2015 14.26