The war that ended peace : how Europe abandoned peace for the First World War

The war that ended peace : how Europe abandoned peace for the First World War

MacMillan, Margaret: The war that ended peace: how Europe abandoned peace for the First World War. London, Profile Books, 2013. 699 s.

​Ensimmäisen maailmansodan syttymisestä on kulunut sata vuotta. Margaret MacMillan taustoittaa teoksessaan sotaa edeltäviä tapahtumia noin vuosina 1900–1914.

Euroopassa elettiin viime vuosisadan alussa kehityksen ja vaurastumisen aikaa, mutta toiveet rauhan säilymisestä murskaantuivat kesällä 1914. Monet uskoivat, että sota ei kestäisi pitkään, mutta sotatoimien päättyessä marraskuussa 1918 sodassa oli kuollut noin yhdeksän miljoonaa ihmistä.

MacMillan kertoo keskeisistä toimijoista kuten hallitsijoista, diplomaateista ja korkeassa asemassa olevista sotilaista. Hän kuvailee poliittisia kriisejä, kumppanuuksien muotoutumista sekä päättäjien persoonallisuuksia.

Kirjoittajan mukaan sotaan ei ajauduttu sattumalta, sota oli valintojen seuraus. Sadan vuoden takaisista tapahtumista voi löytää yhtymäkohtia tähän päivään.

Kanadalainen MacMillan työskentelee Oxfordin yliopistossa. Hänen isoisänsä isä oli David Lloyd George, joka toimi Iso-Britannian pääministerinä vuosina 1916–1922.

 

Saatavuus Eduskunnan kirjastossa
Julkaisun esittely Google-teoshaussa
Ensimmäistä maailmansotaa käsittelevää kirjallisuutta Eduskunnan kirjastossa
Europeana 1914–1918: Sotaa koskevia dokumentteja, kuten päiväkirjoja, valokuvia ja virallisia asiakirjoja

Näillä sivuilla esittelemme kiinnostavia kirjoja, artikkeleita, verkkojulkaisuja tai -sivustoja Eduskunnan kirjaston aihealueilta. Tutustu myös aiempiin suosituksiin.

Julkaistu 6.10.2014 9.00
Muokattu 20.4.2015 12.31

 Tutustu myös